A töltelékhez 15 dkg cukrozott gyümölcs (vagy beszáradt, kemény lekvár, esetleg befőtt, természetesen kimagozva), 10 dkg kimagozott aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj vagy citromhéj, 4 evőkanál rum (vagy édes gyümölcslé, esetleg édes bor), 10 dkg apróra tört (nem darált) dió vagy mandula;

A tetejére 10 dkg cukor, 1 tojásfehérje, pár csepp citromlé.

A tejbe belekeverem a cukor felét és a szétmorzsolt élesztőt, majd letakarva felfuttatom. Ezután összegyúrom a liszttel, a margarinnal, a tojással és a tejföllel. Ha a tészta már jól összeállt, kettéosztom. Az egyik felébe belekeverem az olajat, a kakaóport és a maradék cukrot, majd mind a két cipóba formált tésztát a hűtőszekrényben pihentetem. Közben a gyümölcsöket apróra összevágom, és a rummal meglocsolom.


A fehér tésztát nagyon vékonyra kinyújtom és kettévágom. A barna tésztát ugyancsak kettévágva akkorára nyújtom ki, hogy egyet-egyet a fehér tésztába becsomagolhassak. (Két rúd gyümölcsös bejgli lesz ebből a mennyiségből.) Tehát a fehér tésztára ráteszek egy barna tésztalapot, erre pedig rászórom a kettéosztott gyümölcsöket. A tésztát szorosan összegöngyölöm, majd a sütőlemezen még 20 percig hagyom állni, ezután teszem bele az éppen akkor begyújtott sütőbe. 10 percig hagyom kis lángon, majd közepes hőfokon barnáspirosra sütöm. A megsült bejglit hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből gyenge habot verek, hozzáadom a cukrot és a citromlevet, majd addig verem, amíg fényes lesz. Ezután ezt a cukormázat rákenem a tésztára, és annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a hab csak rászáradjon, de ne színesedjen.

Címkék: beigli, szilva, tészta, margarin,tejföl

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!