A bazsalikom nem hiányozhat egyetlen fűszerkertből sem, megmutatjuk neked, hogyan ültess bazsalikomot és hogyan kell helyesen gondozni ültetés után.

A bazsalikom (Ocimum basilicum) a Földközi –tenger vidékéről származik, egy bokros növekedésű mediterrán fűszernövény, amelyet itthon, mint egynyári fűszernövényt ültetünk a fűszerkertekbe. A bazsalikom az árvacsalán félék családjába tartozik, ebbe a nemzetségbe több mint 150 fűszernövény tartozik.  A virágok júniustól, egészen július végéig nyílnak, de a növény leveleit és hajtásait áprilistól, egészen szeptember végéig lehet gyűjteni.

Ma már szerencsére több bazsalikomfajtát is ültethetsz a fűszerkertbe, leggyakrabban a közönséges bazsalikom található meg a kertekben, amely akár 60 cm magasra is megnőhet, levelei illatosak és aromásak, virágai fehérek vagy pirosak. Ha a bazsalikom leveleit megdörzsölöd, máris érezheted a benne lévő illóolajok kellemes aromáját, amelyek fenséges illatot árasztanak. De ha ellátogatsz egy kertészetbe piros és zöld levelű bazsalikomot is vásárolhatsz.

A bazsalikom fajtái:

A zöld levelű bazsalikom:

Balconstar: 20-25 cm magas, finom lágy levelei kellemes illatúak és erőteljesen aromásak. Cserépbe, balkonládába is ültethető.

Genoveser : Nagy méretű sötétzöld levelei vannak, bő termésű, kellemes illata és aromája van.

Grobes Grünes: Szintén erőteljes nagy leveleket növeszt, fűszeres kellemes illata van, magról nem érdemes szaporítani.

Kleines: Finom mutatós levélzettel rendelkező mutatós bazsalikomfajta, egynyári növény közé ültetve is nagyon szépen mutat.

Lemon: Citrom illatú világoszöld levelű bazsalikom, teának is kiváló.

 

Piros levelű bazsalikom fajták:

Dark Opal: Közepes méretű lila levelű bazsalikom, erős aromájú, cserépbe és balkonládába is ültethető.

Moulin Rouge: Sötétvörös fényes levelű bazsalikom, amely nagyon jól mutat a fűszerágyásban vagy nagyobb cserepekbe ültetve más fűszernövénnyel, vagy egynyári virágokkal párosítva.

Opal: Közepes méretű kissé rojtos levelekkel rendelkező bazsalikom, amelynek nagyon kellemes aromás íze van.

Bíborbazsalikom: Közepes méretű mélyvörös színű bazsalikom, sötétlila virágokkal, de az íze enyhe.

Rothaut: Sötétvörös fogazott levelű bazsalikom, 30-40 cm magas, cserépbe és fűszerágyásokba is ültethető, aromás fűszernövény.

Bazsalikom a Biokertészkedésben

A biokertészek is gyakran ültetnek bazsalikomot a zöldségek közé, de főleg a paradicsom mellé, mivel erős illatával távol tartja a kártevőket. Körömvirággal párosítva remek rovarűző válik belőle, de nyáron, a teraszon lévő kerti asztalra is érdemes egy-két cserép bazsalikomot elhelyezni, mert a szúnyogokat is távol tartja.

A bazsalikom ültetése:

A bazsalikomot szaporíthatod magról vagy vásárolhatsz palántát is, az utóbbi egyszerűbb és gyorsabb megoldás.

Tavasszal, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak, látogass el egy közeli kertészetbe, vagy akár egy nagyobb bevásárló központba és vásárolj bazsalikom palántákat. Csak erős élénkzöld levelű növényt vásárolj, a sápadt, száradó vagy sárguló levelű növényeket ne vedd meg, mert ezek gyakran már ki vannak száradva. A piros levelű bazsalikomról se feledkezz meg, mivel ez is pont olyan finom fűszernövény, mint a zöld levelű változat, de még ráadásul mutatós is lesz a fűszerkertben vagy a teraszodon, ha cserépbe ülteted.

 

A bazsalikomot óvatosan emeled ki a cserépből, és áss számára egy kétszer akkora ültető gödröt, mint amekkora a cserép volt. Az ültető gödörbe szórj egy kevés komposztot, vagy istállótrágyát, majd ültesd el a palántát pont olyan mélyre, mint előzőleg a cserépben volt. Töltsd fel az ültető gödröt virágfölddel és jó alaposan öntözd be a talajt a növény körül.

Hová ültessem a bazsalikomot?

A bazsalikom egy mediterrán fűszernövény, tehát okvetlenül napsütéses helyre kell ültetned, ahol minimum hat órán keresztül éri a napsütés. Természetesen ennél kevesebb fény mellett is életben marad a bazsalikom, de alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

 

Bazsalikom ültetése cserépbe vagy balkonládába.

Az alacsonyabb növekedésű bazsalikomokat ültetheted nagyobb méretű cserépbe, vagy egy mélyebb balkonládába is, de arra figyelj, hogy legyen elég virágföld a növény számára. Érdemes a palánta vásárlása után azonnal átültetni a növény, nagy méretű cserépbe, mert tápanyag nélkül a bazsalikom nem fog fejlődni.

Tavasszal fontos figyelni az időjárás előrejelzést is, ha talaj menti fagyokat jósolnak, védett helyre kell vinni a cserepes bazsalikomot, mert pillanatok alatt kifagyhat. Az ültetés után a földjét rendszeres öntözni kell, de kerüld a pangó víz kialakulását, és kiszáradni sem szabad a talajnak teljesen. Az öntözővízhez hetente egyszer érdemes egy kevés tápoldatot is adagolni, és öntözéskor a leveleket ne érje víz, mert a napsütés könnyen kiégeti így a leveleket.

 

Ahhoz, hogy a bazsalikom szép bokros növekedésű legyen, a hatodik levélpár megjelenése után érdemes visszavágni a második levélpár felett, és innentől kezdve, szinte hetente tudod majd szedni az ízletes és aromás hajtásokat, de akár a virágai is ehető, sőt a virágos hajtásoknak még magasabb is az illóolaj tartalma.

A bazsalikom szedése és metszése:

A bazsalikomot minél jobban vágod és szeded, annál jobban kitolod a virágzás idejét, és annál bokrosabb lesz a növény. Érdemes tavasszal kéthetente nyáron pedig akár hetente szedni a leveleket, amelyeket főzéshez tudsz felhasználni. A fel nem használt leveleket és hajtásokat fagyasztva érdemes tárolni, mivel a szárítás során az illóolajok nagy része elvész.

Bazsalikom szaporítása magvetéssel

Ha több bazsalikomot szeretnél a fűszerkertbe ültetni, mert pl. pestot készítesz majd belőle nyáron, vagy sok olasz ételt szeretnél főzni, sütni, próbálkozz meg a magvetéssel. Ehhez vásárolj egy zacskó bazsalikom vetőmagot, majd tavasszal,március végén a magokat szórd el szaporító ládába, vagy hajtató tálcára, laza virágföldbe. Csak kevés földdel takard be a magokat, és tedd világos 15-20 C fokos helyre az edényt. Egy szobai permetezővel nedvesítsd be a talajt, és amikor a kis magoncok kikelés után elérik a két-három leveles állapotot, ültess szét őket.

Május végén 30 cm távolságra ültesd ki a megerősödött palántákat a fűszerkertbe.

Miért nem marad meg a bazsalikom a konyhaablakban?

Ezt a kérdést sok hobbikertész felteszi, hogyha vásárolnak egy cserép bazsalikomot és azt kiteszik, a konyhaablakban pár héten belül a növény elpusztul.

Ennek az oka lehet a fényhiány, a túl kevés tápanyag és a helytelen öntözés is. Fontos, hogy a megvásárolt növényt, ültesd át egy jó minőségű tápanyagban gazdag virágföldbe, tedd világos és napos helyre a konyhában, és a locsolásnál ne hagyd kiszáradni a földjét, de nem is áztasd át állandóan. Hetente egyszer adagolj az öntözővízhez egy kupak tápoldatot, így tudod pótolni a tápanyagokat a növény számára, hiszen a cserépben olyan kevés a talaj, hogy a tápanyag szinte egy hónappal az ültetés után lecsökken.

A bazsalikom felhasználása a konyhában:

A bazsalikom egyedülálló illatát és aromáját a levelekben található illóolajoknak köszönheti, többek között linaloot, tárkonyt, és kámfort tartalmazz, de épp a tárkony miatt nem szabad túlzásba vinni a felhasználását a főzés során, mert könnyen elviszi az étel ízét és aromáját, viszont mivel a hő hatására az illóolajok nagy része elveszik, érdemes inkább a főzés végén frissen rászórni az ételre. A bazsalikom nagyon jól illik más mediterrán fűszernövénnyel, mint pl. a kakukkfűvel és a rozmaringgal.

A bazsalikom, mint gyógynövény

A bazsalikom, mint gyógynövény is elterjedt, remek étvágygerjesztő, nyugtató és gyulladás gátló, emésztés elősegítő és görcsoldó hatású, jó hatással van a máj működésére is. Magas az A vitamin és az antioxidáns tartalma is, de magnézium, kálium és réz is található benne. 100 g bazsalikom 3,17 mg vasat tartalmaz, ez a javasolt napi mennyiség 25%-a.

A bazsalikomból készült tea remek lázcsillapító, emésztés javító, nyugtató és görcsoldó, de hatásos a vesegyulladás, influenza, megfázás, és rovarcsípések ellen is.

A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak. 
 A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.

 

Irány a Zümishop


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!