Úgy döntöttél, hogy szeretnél paradicsomot termeszteni a kertedben, de nem tudod, hogy vetőmagot, vagy palántát vásárolj? Megmutatjuk, hogyan lesz sikeres a paradicsomszaporítás kiskertben magvetéssel.

Szeretnél paradicsomot termeszteni a kertben, vetőmagot, vagy kész palántát vásárolj?

Nos, mindkettőnek megvan az előnye.

Ha magvetéssel szeretnél paradicsomot szaporítani, a kertészetek polcain számtalan különleges fajtát is megtalálsz vetőmag formájában, amiből viszont palántát nem fogsz még itthon kapni. Így ültethetsz fekete paradicsomot, sárga és narancssárga paradicsomot, csíkos paradicsomot, balkon paradicsomot több színben, és sok új fajtát is felfedezhetsz. A vetőmagok ára 180Ft.-tól egészen 2000 Ft.-is terjednek, tehát érdemes alaposan körbenézni. Ha pedig nem szeretnél a magvetéssel vesződni, akkor látogass ki a hozzád legközelebbi piacra és vásárolj paradicsom palántát termelőktől májusban, így gyorsan látványos eredményt tudsz elérni a paradicsomtermesztésben.

Hogyan szaporítsunk paradicsomot vetőmagról?

Szerezd be a számodra szimpatikus paradicsom vetőmagját, majd vásárolj mellé ültető edényeket, és magvetéshez ideális talajt is. A vetőmagoknál érdemes megnézni a szavatossági időt, mert a régi lejárt magok nem fognak kicsírázni. Ha sikeres hobbikertész szeretnél lenni, egy kis mini hajtató tálcát is beszerezhetsz, így párás környezetet tudsz biztosítani a magoncok számára.

Mikor kell elkezdeni a magvetést?

Ha májusra kiültetésre kész palántákat szeretnél kapni, akkor már márciusban el kell kezdened a magvetést. Márciusban, amikor a napsütéses órák száma emelkedik és egyre melegszik a nappali hőmérséklet, ideje elvetni a magokat. A kertészek úgy számolják, hogy a kiültetés előtt 6-8 héttel kell elvetni a magokat, de a mai kissé furcsa időjárás miatt érdemes figyelni az előrejelzést és a természetet. Ha túl korán ülteted el a magokat, a kevés fény miatt csak erőtlen felnyurgult palántákat fogsz kapni.

Tehát van ültető edényed, amely lehet egy kisebb cserép, vagy tőzegcserép, papírpohár, WC papír guriga, hajtató tálca, bármi, van vetőmagod és szaporító földed, ideje neki állni a magvetésnek.

A magvetéshez mindig laza virágföldet kell használni, a kertből kiásott virágföld azért nem jó, mert nem steril és fertőzést okozhat a magoncoknak.

Töltsd meg az ültető edényeket virágfölddel, majd kissé tömörítsd le és szórd el a vetőmagokat. Egy kisebb tőzegcserépbe akár 3-4 magot is elszórhatsz, egy WC papír gurigába elég kettő vagy három vetőmag, így is előfordulhat, hogy a négy magból csak kettő fog kicsírázni. Ezután szórj egy vékony réteg földet vagy apró kavicsot a magok tetejére, és nedvesítsd be a talajt. Ezt két féleképp is megteheted, vagy állítsd a cserepeket egy vízzel teli tálcára így alulról felszívja a talaj a nedvességet, vagy felülről egy kézi permetezővel nedvesítsd be a földet.

A következő feladat a meleg a fény valamint a megfelelő páratartalom biztosítása.

A meleg hely az jelenti, hogy minimum 18-22 fokos helyre kell elhelyezni a cserepeket, ahol sok fény éri őket. Ha meleg van, de nincs elég fény, érdemes egy lámpát is elhelyezni a magok közelébe, így pótolva a természetes fényt, mert a fényhiányban növekvő magoncok felnyúlnak és gyengék lesznek. A párásításra a hajtató tálca ideális, amelynek van egy felnyitható teteje, de ha ez nincs egy fóliával, üveglappal, vagy más átlátszó anyaggal fedd le, így tudod növelni a páratartalmat. Minél melegebb helyre teszed a cserepeket és a magokat, annál gyorsabban fognak csírázásnak indulni, a hidegebb helyeket tovább fog tartani a csírázás.

Amikor a magok már csírázásnak indulnak, és megjelennek a magoncok, a fóliát vagy műanyag párásító tetőt már leveheted, de a magoncoknak is szüksége lesz, sok fényre és melegre. Továbbra is nedvesen kell tartani a talajt, a legjobb, ha alulról kapják a magoncok a nedvességet, de ne álljanak állandóan vízben, és ne is száradjanak ki.

Végül, amikor a magoncok elérik a 4-5 leveles állapotot, jöhet a tűzdelés, vagyis a kis palántákat egyesével ültesd át óvatosan egy nagyobb cserépbe.

Áprilisban, amikor napközben már 15 fok felett van a hőmérséklet, nappalra kiteheted a palántákat a teraszra, vagy a kertbe, de csak olyan helyre ahol nem éri az erős tűző napsülést, mert könnyen megégnek a fiatal levelek és hajtások. Éjszakára újra vidd be őket egy meleg védett helyre, így a kiültetésre edzett palántáid lesznek.

Májusban, amikor már az éjszakai fagyok elmúltak ültesd ki a palántákat a kertbe.

Miért sárgulnak a palánták?

A felnyurgult sárgult palánták kevés fényt kapnak, tedd a növényeket világosabb helyre, ha pedig sárgulnak a levelek, egy minimális tápoldatot is adhatsz az öntözővízhez.

Ha a kis magoncok egyszer csak eldőlnek a cserépben, akkor a túllocsolás vagy épp a kiszáradás lehet a gond, ilyenkor sajnos már nehéz segíteni, mert a nedves talajon a növény szára rothadásnak indul, ezért dőlnek el a palánták. Épp ezért ha pl. mini üvegházban vagy üveglap alatt tartod a magoncokat, fontos az állandó és rendszeres szellőztetés, nehogy a túl magas páratartalom okozzon gondot.

Tehát a magvetésnél fontos a minimum 18 fokos hőmérséklet, a sok fény, és a párásítás, valamint a megfelelő öntözés. Hidd el, ha egyszer ráérzel a magvetés szórakoztató oldalára, csak így szaporítasz majd növényeket a kertedbe.

Fedezze fel a kertészkedés új dimenzióját a ParaIdőcsom Ültetődoboz segítségével!

Ez a kifinomult készlet mindent tartalmaz, amire szükséged van a saját Marmande paradicsom kerted létrehozásához. A dobozban találhatók a prémium minőségű Marmande paradicsom vetőmagok, melyek garantálják a kiváló minőségű termést. Emellett a csomag tartalmazza a kényelmes Jiffy tőzegkorongokat, amelyek ideálisak a magok csírázásához és a növények egészséges növekedéséhez. A jeltábla pedig lehetővé teszi, hogy könnyen nyomon követhesd a növények fejlődését. Csak ültess, locsolj és gyönyörködj a friss, ízletes paradicsomokban, amelyeket saját kezeddel neveltél! A ParaIdőcsom Ültetődoboz - a kertészkedés egyszerűségének és örömének új definíciója.

Az ültetődoboz itt található >>>>

Paradicsomtermesztési kisokos 3. rész: A paradicsom palántázása, és kiültetése


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!