A fukszia a legkedveltebb balkonnövények egyike. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol a hűvös hegyvidékek erdeinek lakója. A napfénykedvelő fuksziahibridek kivételével a legtöbb fukszia a keleti vagy északi fekvésű balkonon érzi magát a legjobban. Gondozása nem túl bonyolult, és a különleges szépsége amúgy is minden fáradtságot megér.

Virágzó csüngő fukszia

A fukszia elbűvölő szépsége egzotikus küllemű virágaiban rejlik. A piros, lila és rózsaszín minden árnyalatában pompázó virágok koronáját négy csészelevél öleli körbe, mely a szirmoktól eltérő színű. A hosszan kicsüngő porzószálak és bibeszál teszik még bájosabbá a virágokat, melyek májustól egészen késő őszig pompáznak a félárnyékos és árnyékos balkonon.

 

A fuksziák fajtái növekedésük szerint:

  • Magas növésű, egyenes vagy csüngő fajták: ha van elég helyed a balkonon nagyobb növény számára, akkor választhatsz magas törzsűre nevelhető fuksziát, melyeket mindenképpen meg kell támasztani, hogy segítsd megtartani a koronájukat.
  • Egyenes fajták: egyenes szárúak, kisebb balkonládában remekül mutatnak.
  • Lecsüngő fajták: jól mutatnak ámpolnanövényként, balkonládában a láda szélére kell ültetni a lecsüngő virágok miatt.

 

Ha úgy döntesz, hogy ezzel a szépséges növénnyel díszíted a balkonod, akkor érdemes ismerned a helyes gondozását.

 Csüngő balkon fukszia

1.A fukszia tápanyagigénye

 

A fuksziát közepes tápanyagtartalmú földbe kell ültetni. Annak érdekében, hogy folyamatosan hozza fenséges virágait, rendszeresen kell tápoldatozni.

 

2.A fukszia fényigénye

 

Eredeti élőhelyén árnyas erdők lakója, ezért nem meglepő, hogy a tűző napot és szárazságot nem kedveli. Ezért alkalmas félárnyékos vagy árnyékos balkonra.

 

3.A fukszia vízigénye

 

A fukszia vízigényes növény, a rendszeres tápoldatozás mellett a bőséges locsolásáról is gondoskodni kell. A legtöbb balkonnövény érzékeny arra, ha víz éri a leveleit, ám a fukszia ebben kivételes, nagyon szereti, ha a nap végén alaposan lelocsolod permetszerűen a leveleit, mintha csak eső áztatta volna meg. Ez azért is van, mert szereti a magas páratartalmat.

 

4.A fukszia kártevői

 

Legfőbb kártevői a levéltetvek és a liszteskék, de nagyon száraz, meleg helyen a takácsatkák is megtámadhatják. Ezért gondoskodni kell a megfelelő párásításról. Ha kártevőket látsz, próbálj meg erős vízsugárral megszabadulni tőlük vegyszerek helyett.

5.A fukszia virágzása és szaporítása

 

Ha az elnyílt virágokat folyamatosan lecsíped, akkor a virágok is folytonosan nyílni fognak. Érdemes néhány virágot fent hagyni, hogy terméssé fejlődhessen, mert a benne lévő magvakat begyűjthetjük, és tavasszal el lehet ültetni őket, hogy új növényeket hajtassunk belőlük. Nem csak magról, hanem dugványokról is remekül szaporítható levágott, friss hajtásokkal, azaz dugványokkal, melyek laza földbe ültetve és locsolva körülbelül 10-12 nap alatt meggyökeresednek.

 

6.A fukszia átteleltetése

 

A fukszia világos, hűvös helyen, 5-10 fokon átteleltethető. Sötét helyen is áttelel, de akkor elveszíti a leveleit, és nyáron később fog virágot hozni. Télen sem szabad hagyni kiszáradni a földjét, de csak kevés vizet igényel. Tavasszal érdemes felére visszavágni a hajtásait, és újra elkezdeni a bővebb öntözést. Ilyenkor lehet átültetni, és mikor jó az idő, akkor ismét mehet a balkonra, hogy gyönyörködhessünk a szépségében.

A folytatásból megtudhatod, miért a fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!