Balkonkerted kialakítása a te ízlésedet tükrözi. Te döntöd el, milyen virágokat választasz egymás mellé, milyen színvilágot alakítasz is, milyen arányban helyezel el balkonládás, dézsás és ámpolnanövényeket. Bemutatjuk neked a legdivatosabb és legmutatósabb balkonötleteket, hogy a tiéd lehessen a legszebb balkonkert.

balkonvirágok macskával

A gyönyörű dísznövényeknek se szeri-se száma, de nem csupán a virágok külleme az, ami meghatározza, milyen balkonra kerüljenek, hanem az igényeik is. Ha azt akarod, hogy növényeid tejes szépségükben pompázzanak, akkor vedd figyelembe az igényeiket, és árnyékkedvelő növényt ne ültess déli fekvésű, napos balkonra, ahogy a fénykedvelőket se ítéld szenvedésre egy északi balkonon.

 

Időleges vagy tartós beültetés?

 

Tartós beültetésnél néhány évig nem kell váltogatnod a növényeidet, míg időleges beültetésnél akár évszakonként is cserélned kell a ládába és dézsába ültetett növényeidet. Ha szereted az állandóságot, és kevés időd jut kertészkedni, akkor a tartós balkon számodra az ideális választás, ha viszont a folytonos megújulást kedveled, és mindig új növényekkel akarod meglepni magad, akkor az időleges balkon való neked.

 

A tartós balkon szépségei

 

A tartós balkonhoz évelő dísznövényeket és örökzöldeket kell választani. A sok zöld növénynek éppen természetes egyszerűségében rejlik a szépsége, és megvan az az előnyük, hogy még télen is biztosítják a kellemes zöld környezetet a balkonon, ahová jó érzés kiülni kicsit. Örökzöldeket akár balkonládába is ültethetsz, hiszen számos törpe fajtájuk létezik. Persze a tartós balkonra is kerülhetnek virágos növények, sőt, kombinálhatók is az örökzöldekkel. A magasabbra növő fajokat, mini koronájú fákat mindig nagyobb dézsába ültess. Tartós balkonnál is figyelembe kell venni a  növények igényeit. Napos balkonra valók a madárbirs, a zanót, a hanga, a borókák, a törpefenyők, félárnyékba a csarab, a törpenyír, a borbolya, a kecskerágó, a hamisciprusok, lucfenyők, míg az árnyékot kedvelik a buxus, a babérhanga, a dérbabér, a magyal és a japántuja. A fásszárúak között remekül mutatnak az évelő lágyszárúak és hagymások is, bátran ültess haranglábat, kötörőfüvet, nefelejcset, tulipánokat, begóniát, fuksziát, levendulát, szegfűt, liliomot, zsályát, krizantémot. Ha a rózsák szerelmese vagy, akkor tartós balkont alakíthatsz ki csodaszép törperózsákkal is.

 virágzó balkonkert

Időleges balkon: a változó szépség

 

Egynyári tavaszi és nyári virágokkal minden balkont megújíthatsz évszakonként, és éppen ebben a változatosságban rejlik az időleges balkon szépsége. Szerencsére az elvirágzott növények lecserélése már nem okoz szívfájdalmat. Az időleges balkonon kiélheted a kreativitásodat, ami a színeket, formákat illeti, kialakíthatsz olyan balkont, ahol egy szín különféle árnyalatait párosítod egymással, és létrehozhatsz egy szivárványszínű, tarka kavalkádot is. A lényeg, hogy vedd figyelembe balkonod adottságait, és mindig azonos igényű növényeket ültess egymás mellé. Tavasszal a hagymás növények virágzó egyedeit kombinálhatod egymással, jácintokat, krókuszt, hóvirágot, kankalint, csillagvirágot, téltemetőt, gyöngyikét, nyáron jöhet a muskátli, petúnia, kerti vanília, fukszia, büdöske, margitvirág, sarkantyúka, rézvirág, záporvirág, oroszlánszáj, lobélia, ősszel krizantémmal, kúpvirággal, erikával, díszkáposztával, veronikacserjével, és csarabbal zárhatod a szezont.

 

Gyönyörű, színpompás balkonkertre vágysz, de nem tudod, hogyan válogasd össze a virágokat? Segítünk neked! Válaszd a Zümishop tasakos „Balkonkert” viráglabdákat!

 

A Balkonkert tasakok viráglabdákat rejtenek, melyekben alacsony növésű, egynyári növények magkeveréke található. Neked nincsen más dolgod, mint a viráglabdákat belenyomni legalább félig a földbe, locsolni, és a kis magvak a víz és napsütés hatására hamarosan kicsíráznak, és színpompás virágoskertet teremtenek a balkonodon egész nyáron át.

A balkonkert viráglabdájából többek között körömvirág, oroszlánszáj, törpe hajnalka, egynyári szegfű, afrikai aranyvirág, kaliforniai kakukkmák,nyári azálea,ernyős tatárvirág,mézvirág, vörösbegyvirág, mézontófű,tömpevirág, bársonyvirág, szárnyas feketeszem, rézvirág, és verbena fognak kikelni.

A balkonkert viráglabda segíteni fog, hogy gyönyörű legyen a balkonkerted akár kezdő kertészkedőként is!

A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak. 
 A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.

 

Irány a Zümishop

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!