A harangvirág egy mutatós, könnyen kezelhető, hálás dísznövény, melyet egyaránt tarthatunk kertben, erkélyen, de akár még szobanövényként is. Nyugodt szívvel választhatjuk kezdő kertészkedőként is, mert nem igényel különösebb gondoskodást. Többféle fajtája ismert, így biztosan találunk olyat, amely elnyeri a tetszésünket.

 

A harangvirág nemzettségbe számos faj tartozik. Általában évelők, fő jellegzetességük, amiről a nevüket is kapták, a forrt szirmú, harang vagy tölcsér alakú pártájuk. A dísznövények között ők a kék szín egyik legismertebb és legnépszerűbb képviselői. Átlagosan 10-30 cm magasra nőnek, de akadnak közöttük egy méteresre is megnövő fajok. Balkonnövényként inkább a kis növésűek jöhetnek szóba, ezek remekül mutatnak cserépben is. Ilyen például a kárpáti, a balkáni és a dalmát harangvirág, melyek alacsony, bokros növekedésűek. Előbbiek egész nyáron át, utóbbi májustól júliusig virágzik.

 

A harangvirág gondozása

 

Ha nem vagyunk profi kertészkedők, a harangvirágot nekünk találták ki. Ez a bájos, gyorsan növő, szapora évelő nem igényel sok gondoskodást, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy akár sziklakertben is tartható.

 

A harangvirág ültetése

 

A balkáni harangvirág és a dalmát harangvirág cserepes példányai már tél végén beszerezhetők, a kárpáti harangvirág tavasszal jelenik meg a piacokon. Fokozatosan eddzük őket, mielőtt a balkonra kerülnének, hiszen ezek a növények üvegházban védetten nevelkedtek. Cserépbe ültetéshez a balkon virágföld tökéletes számára. A harangvirág nagyon szívós, gyorsan növő dísznövény, ezért extra tápoldatozásra sincs szüksége, de ha szeretnénk, akkor a friss föld kimerülése után a nyári időszakban kéthetente lehet erre sort keríteni balkonnövények számára készített tápoldattal. Cserépbe vagy dézsába egyedüli növényként érdemes ültetni, mert olyan gyorsan fejlődik és terjeszkedik, hogy könnyen elnyomhat más növényt.

 

A harangvirág fényigénye

 

A harangvirág a napos balkonon is jól érzi magát, még a forróságot és a tűző napot is elviseli, bár a legjobban azt szereti, ha világos helyen van, de azért nem éri közvetlen napfény. A meleg mellett a hideget is jól bírja, ha éppen lehűl az idő, nem kell attól tartani, hogy baja lesz. A harangvirág az a növény, amely még a huzatot is elviseli.

 

A harangvirág vízigénye

 

A harangvirág közepes vízigényű, a nagy melegben meghálálja a rendszeres öntözést, de nem szereti sem a túl sok, sem a túl kevés vizet. A legoptimálisabb számára, ha annyi vizet kap, amennyitől nem pang a víz a cserépben, de nem is szárad ki. Természetesen a nyári kánikulában ügyeljünk arra, hogy soha ne száradjon ki a földje.

 

A harangvirág átültetése, szaporítása

 

A cserépben tartott harangvirágot kétévente tavasszal érdemes friss földbe ültetni. Tavasszal jön el az ideje a szaporításnak is, tőosztással vagy magvetéssel. A fiatal növényeket mindig vágjuk vissza, hogy mutatósabb, bokrosabb növényt kapjunk.

 

A harangvirág esetén kártevőktől nem igen kell tartani, kertben főként a csigák támadhatják meg, de ettől az erkélyen a cserepes növényeknél nem kell aggódni.

A cikk folytatásában: megmutatjuk  A harangvirág gondozását és ápolását a kertben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!