Illatos, friss fűszernövények az ételeidbe egyenesen a konyhaablakból, még akkor is, mikor fehér hó borítja a tájat? Igen! A friss fűszerek használata új szintre emeli konyhaművészeted színvonalát. Semmi extra felszerelés vagy tudás nem kell a házi termesztéshez, csak egy kis elszántság, víz és napsugár, és máris kész a benti fűszerkerted.

Mire figyelj a házi fűszertermesztésnél?

  • Általános virágföldbe is vetheted a fűszernövények magvait, de érdemes homokot és komposztot is keverni a talajba. Fontos, hogy jó vízáteresztő legyen.
  • A vetőmag csomagolásán feltüntetett mennyiségben szórjál magvakat a cserépbe, takard be földdel, öntözd meg, és takard le egy átlátszó műanyag vagy üveglappal, esetleg nejlonnal, mivel a párás környezet ideális környezetet teremt a csírázásnak.
  • Ha túl sok magot szórtál a cserépbe, és túl sűrűn keltek ki a növénykék, ültesd szét őket.
  • A cserepes fűszernövényeket tartsad világos helyen, a konyhaablakban, ahol legalább néhány órán át napfürdőzhet a növény, de azért nem is tűzi folyton erős napsugárzás.
  • Rendszeresen öntözd a növényeket, de ügyelj arra, hogy alul lyukas cserépbe ültesd őket, hogy meggátold a pangó víz kialakulását.
  • A fűszernövényeket rendszeresen tusold le, mert gyorsan porosodnak, és így a kártevőktől is óvhatod őket.
  • Csak akkor kezd szedegetni a növény leveleit és hajtásait, ha már elérte a 10-15 cm magasságot.
  • A növényeket rendszeresen metszed, így serkentheted a növekedését.
  • Érdemes kéthetente tápoldatozni a növényeket.

 

Lássuk, mely fűszernövényeket termesztheted sikeresen a konyhádban!

Bazsalikom

A bazsalikom az olaszos ételek fűszernövénye, különösen a paradicsomos ételek, szószok, pizzák fűszerezésére alkalmas, de kiváló levesekhez, sültekhez, halakhoz, salátákhoz, tojáshoz és babhoz is. A bazsalikom magról vethető, egyéves, lágyszárú növény. Nagyon szereti a napot és a meleget. Ne csodálkozz, hiszen Indiából származik. A nedves, jó vízáteresztő, tápanyagdús talajt kedveli. Ez a kis bokros fűszernövény 30-50 cm magasra nő. A már bokros növényről gyökereztetéssel is szaporíthatsz új növényeket, vagy akár a boltban vásárolt bazsalikomról is vághatsz le hajtásokat. Az alsó leveleket távolítsad el, aztán tedd vízzel telt befőttesüvegbe, míg ki nem gyökereznek a hajtások. Ezeket aztán elültetheted.

 

Citromfű

A friss, citromillatú citromfű a Közel-Keletről származik. Citrusos aromáját gyümölcsös ételek, gyümölcslevesek, húsok, halak, gombák, szószok, vadételek, főzelékek, valamint desszertek ízesítésére használhatod. Híres vírusölő hatásáról.

Terjedő tövű, évelő növény. Szereti a fényt és a meleget. Az árnyékot rosszul tűri, ellenben a szárazságot igen. Árnyékos helyen erősen lecsökkenhet az illóolajtartalma, azaz az aromája gyengül. A magvai 18-20 fokon csíráznak legjobban. Magról palántázással vagy tőosztással szaporíthatod. Meleg lakásban tartva folyamatosan szedegetheted róla a leveleket.

 

Oregánó

Az oregánó a mediterrán konyha fűszernövénye, de a közel-keleti és a dél-amerikai receptekben is kedvelt hozzávaló. Aprócska magvakról és tőosztással is szaporítható, de az oregánót legegyszerűbben dugványozással szaporíthatod, a kész növényről 10-15 cm-es hajtást kel levágnod és elültetned. Meglehetősen igénytelen, jó tűrőképességű növény, szereti a napsütést, jól tűri a szárazságot is, de természetesen azért ne hagyd kiszáradni a talaját. Árnyékban kisebb aromacsökkenéssel kell számolnod.

 

Metélőhagyma

A mediterrán térségből származó metélőhagyma, vagy snidling, hazánkban is igen kedvelt fűszernövény. Szinte mindenféle ételt feldobhatsz vele, szendvicset, salátát, hidegtálat, hús-és halételeket, szószokat, leveseket, főtt burgonyát.  Főzni nem szabad, mert elveszti az aromáját, elsősorban a más elkészült ételt szórjad meg vele.

A metélőhagyma évelő növény, 20-50 cm-esre nő meg. Szaporítani magvakkal vagy tőosztással lehet. Cserépbe 2 cm mélyen vesd a földbe a magvait. Ha a már felnőtt növényt szeretnéd szaporítani, akkor emeld ki a földből, és szedd szét a tövénél több részre, majd ezeket ültesd szét több cserépbe.

 

Petrezselyem

A magyar konyha elmaradhatatlan fűszernövénye. Sültekhez, töltelékhez, burgonyához, tojásételekhez, salátákhoz nélkülözhetetlen ízesítő. Minél erősebben szeretnéd érezni az aromáját, annál később tedd a főtt ételbe, hogy ne illanjon el az íze.

A petrezselyem kétéves növény, az első évben fejlődik ki a gyökérzet és a hajtás, a másodikban hoz virágot és termést. Beéri napfényben szegényebb helyen is, de a vizet nagyon kedveli, sőt a kiszáradásra igen érzékeny. Ügyelj arra, hogy a talaja mindig legyen nedves, de legyen jó vízáteresztő. A leveleit folyamatosan gyűjtheted, jól tűri a vágást.

A konyhaablakban termesztett fűszernövényekben az a legjobb, hogy egész évben biztosítják ételeidhez a finom, erős aromákat. Ám szárításra vagy fagyasztásra is éppoly megfelelőek.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!