A szervezet zsírkiválasztásának hatékonysága a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legjobb előrejelzője. Minél gyorsabban képes szervezetünk kiüríteni a vérből a zsírokat egy kiadós étkezés után, annál kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek, például az érszűkület kialakulásának.

Az Aberdeen Egyetem Mozgásszervi Kutatási Programjának munkatársa, Dr. Stuart Gray önkénteseket kért meg, hogy végezzenek két és fél perc intenzív testmozgást (5x30 másodperc sprint, maximum 4 perc pihenéssel az egyes ismétlések között) mielőtt leülnek elfogyasztani zsírdús ebédjüket.

A Clinical Science című tudományos szaklapban is megjelent vizsgálati eredmények szerint az önkéntesek vérzsír-szintje 33 százalékkal alacsonyabb volt az ételek elfogyasztása után, mint azoknak, akik nem végeztek semmilyen testmozgást evés előtt.


Ezzel összehasonlítva a kevésbé intenzíven edző (30 perc gyors séta) résztvevők vérzsír-szintje csak 11 százalékkal csökkent evés után. "Bár a hosszabb ideig tartó, kevésbé megterhelő testmozgás is segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, kutatási eredményeink szerint az intenzív edzések sokkal erősebb egészségvédő hatással rendelkeznek" - nyilatkozta Dr. Gray. "A legnagyobb előnye ezeknek a mozgásformáknak, hogy kevésbé időigényesek, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő, ha testmozgásról van szó."

"A következőkben megvizsgáljuk majd, meddig tart a rövid, intenzív edzések egészségvédő hatása, így megtudhatjuk, hányszor kell elvégeznünk a gyakorlatokat ahhoz, hogy szervezetünk valóban védve legyen a szív- és érrendszeri betegségek ellen" - tette hozzá a kutató. "Az előzetes eredmények szerint az intenzív mozgásforma napi ismétlése szükséges a kívánt eredmény eléréséhez."


Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!