A Kumquat a citrus félék családjába tartozó növény, amely kis mérte miatt könnyen nevelhető kisebb kertekben erkélyen vagy teraszon is.

Termése 2-3 cm nagyságú narancssárga színű fényes héjú, amely méltó éke lesz kertünknek. Nevelhetjük cserépben, de dézsában is. Az érett gyümölcsök héja sárgásfehéren vagy zölden sávozott legtöbbször a hűvös és világos helyen telelt növények virágoznak a leggazdagabban.


A gyümölcs alakja a fajtától is nagyban függ, hiszen van tojásdad kumkvát, gömbölyű vagy hongkongi kumkvát is. Ez a különleges mediterrán dísznövény akár csak más citrus félék imádják a meleg napos kerteket, és a termés héjukkal együtt fogyaszthatók.


Tavasztól őszig öntözzük bőven földjüket és kb. kéthetente egyszer az öntöző vízhez adjuk kevés citrus tápoldatot.

Bár a növény – 10 fokig fagytűrő mégis érdemes télire bevinni a növényt egy télikertbe ahol világos szűrt fényt kap és kb. 10-15 fokos hőmérsékleten van tartva, mert így a következő évben több lesz rajta a termés.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!