A dézsás növények ültetési ideje március elejétől május végéig tart. A fiatal és új növényeket beültetjük, míg az idősebb áttelelt növényeket átültetjük. Az újonnan vásárolt növényeket vásárlás után egy héttel érdemes máris egy számmal nagyobb cserépbe ültetni, így a tavaszi növekedéshez friss tápanyag dús talajt kap. Az egy hét arra szolgál, hogy a növény kipihenje a szállítást, vagyis megszokja az új helyét.

Az idősebb növényeket elég kétévente átültetni, főleg ha az ültető közegen már látszik, hogy régi, vagy a növény a hiánybetegség tüneteit produkálja, mint pl. sárguló levelek, és világos hajtások. Az új növényeknél az ültető edény kb. 2-3 cm.-rel lehet nagyobb, míg az idősebb példányoknál akár 8-10 cm is lehet az eltérés.


Az átültetésnél kissé nedvesítsük, be a földet majd emeljük ki a régi cserépből földlabdával együtt a növényt. Ezután rázzuk le a földet a gyökerekről, és ha szükséges kurtítsuk meg a gyökereket.

Helyezzünk, el a másik cserép alján egy réteg víz elvezetőt ez lehet agyag granulátum vagy kisebb kavics, szórjunk rá egy réteg földet, helyezzük el középen a növényt és töltsük fel körbe ültető közeggel. Fontos hogy a föld mindenhol elfedje a növény gyökereit, így ha van, rá mód kissé rázogassuk meg a cserepet, hogy a föld mindenhol elterüljön.


Ezután öntözzük, be a növényt jó alaposan majd állítsuk világos meleg helyre. Ha a növény már elérte a maximális magasságot és a legnagyobb cserépbe van ültetve, természetesen nem lehet átültetni, hiszen meg sem tudjuk mozdítani a földlabdát. Ebben az esetben egy ültető kanál segítséggel szedjük le a felső 10-15 cm.-es föld réteget, majd a helyére töltsünk fel friss földet.

Összefoglalva az újonnan vett növényeket érdemes tavasszal átültetni egy pár centivel nagyobb cserépbe, míg az átteleltetet növényeket elég kétévente egyszer átültetni.


Ne feledjük, hogy átültetés után egy hónapig nem szabad tápoldatot adni az öntözővíz mellé, ám az egy hónap letelte után már kéthetente egyszer bátran keverjünk kevés tápoldatot a vízhez.

Az átültetés után pár hétig a növény még nem fejlődik, hiszen először a gyökér indul fejlődésnek, így előfordul, hogy csak egy két-három hét múlva pillantjuk meg az első hajtásokat.


Átültetésre csak akkor szánjuk el magunkat, ha kint már van elég fény és meleg, mert a növények csak így tudnak fejlődésnek indulni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!