Ha éppen nem is úszik napsütésben az otthonod, akkor sem kell lemondanod a szobanövények társaságáról. A sok napsütést kedvelő növények helyett válassz otthonodba olyanokat, melyek akkor is teljes szépségükben pompáznak, ha félárnyékos helyen tartod őket. Többféle ilyen szobanövény közül válogathatsz!

A tűző napot nem minden szobanövény kedveli, de a legtöbb szereti a világosságot. Ugyanakkor számos növény szépen fejlődik félárnyékos vagy árnyékos szobában is, sőt, olyan is akad, mely kedveli az árnyékot. Ezért ne búslakodj, ha félárnyékos, északi fekvésű otthonodba ritkán süt be a napsugár, a gyönyörű szobanövényeket akkor sem kell nélkülöznöd, csak helyesen kell megválogatnod őket.

 

Íme, 5 félárnyékot kedvelő, szépséges szobanövény!

 

Afrikaiibolya (Saintpaulia ionantha)

 

Ez a gyönyörűséges kis ékszernövény rengeteg változatban kapható, sima vagy fodros virágszirmokkal, fehér, rózsaszín, ibolya, vörös vagy kék árnyalatban. Az afrikaiibolya januártól decemberig többször is virágzik, és a virágzásához nem kell napsütés, sőt, kifejezetten félárnyékos tenyészhelyet kell számára biztosítani.  Egész évben szobahőmérsékletet kíván, minimum 20 fokot, és a földjét mindig nyirkosan kell tartani. Ugyanakkor a pangó vizet nem szereti, és nem szabad felülről öntözni, mert a víz a leveleket foltossá teheti.

 

 

Rákvirág (Aglaonema)

 

A rákvirág egy lenyűgözően mutatós szobanövény, ezüstös rajzolatú levelei jelentik a legfőbb ékét. Néha virágzik, de ő inkább egy levéldísznövény. Légy vele óvatos, mert bőr- és nyálkahártya irritáló anyagokat tartalmaz, de azért ne mondj le a szépségéről. A rákvirág nem csak hogy nem igényel napsütést, kifejezettem félárnyékos vagy árnyékos helyre kívánkozik. Szobahőmérsékletet, télen is legalább 16 fokot biztosíts számára. Közepes vízigényű, tavasszal és nyáron többet, ősszel és télen kevesebb vizet adjál neki.

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

 

Amerika trópusi vidékeiről származik ez a kecses szobanövény, és ami a számára ideális tenyészhelyet illeti, rendkívül alkalmazkodóképes. Ha nincsen számára egy világos, ablak melletti hely, akkor beéri egy félárnyékos sarokkal is. Egész évben szobahőmérsékletet igényel, szereti a vizet, de október és január között mérsékeltebb öntözést kíván. A vitorlavirág szereti, ha megpermetezzük vízzel a levelét, és ha kéthetente tápoldatot kap. Nem csak szép, hanem hasznos is, még a szoba levegőjét is tisztítja.

 

Alokázia (Alocasia)

 

Az alokázia az egyik legszebb levéldísznövény, és remekül érzi magát félárnyékos vagy árnyékos helyen. Ám ezt a lenyűgöző szépséget csak akkor válaszd, ha biztosítani tudod számára a meleget és a magas páratartalmat, máskülönben nem lesz hosszú életű. Egész évben a 20 fok körüli szobahőmérsékletet igényli. Télen kevésbé, de a többi évszakban a nyirkos földet szereti. A pangó vizet azonban feltétlenül kerülni kell.

 

Kukoricalevél (Aspidistra elatior)

 

Ezzel az egyszerű küllemű növénnyel olykor a lépcsőházakban is találkozhatsz, hiszen világos és árnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Hazájában, Angliában öntöttvas-növénynek nevezik, amivel a szívósságára utalnak, nem számít, hogy hideg vagy meleg a szoba levegője, vagy túl száraz, ez a növény mindenhol megél. Csak a pangó vizet nem kedveli, ezért az öntözést módjával végezd.

 

Ezeket a növényeket bátran tarthatod félárnyékos szobában is, szépségükkel ott is meg fognak ajándékozni.

A cikk folytatásában: 5 légtisztító szobanövény,amelyeket érdemes az otthonodban is tartani


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!