Ha észrevettél egy hangyát az otthonodban, akkor biztos lehetsz benne, hogy valahol ott lapul egy egész kolónia. Lehetnek lambéria, padlólap, parketta alatt, és akár több ezernyi hangyából állhat a boly. Számos módon megszabadulhatsz tőlük. Adunk 10 tippet, ha biztonságosan, mérgező vegyszerek nélkül akarod elűzni őket.

Hangyákkal együtt élni nem kellemes, hiszen megmásszák az élelmiszert, és ha nem vagyunk óvatosak, akkor mindenhova szétterjednek az egész otthonunkban. Persze a természetben nekik is megvan a maguk helye, de a lakásban nincs keresnivalójuk. Hogyan szabadulj meg tőlük környezetkímélő, vegyszermentes módon?

 

1.Kovaföld

 

A kovaföld egy fehér ásványi por. Egyáltalán nem mérgező, sőt, emberi fogyasztásra is kapható, mert hasznos ásványokat tartalmaz. A hangyák nem szeretik, mert a kovaföld erősen nedvszívó, és felszívja a hangyák kültakarójában lévő olajokat, amitől a rovarok kiszáradnak. Szórjál mindenhova, ahol hangyát látsz vonulni, de arra ügyelj, hogy ne lélegezd be a port.

 

2.Folyékony szappan

 

A folyékony szappan segít lemosni a felületekről a hangyák által hátrahagyott szagnyomokat, azaz feromonokat, így azok elveszítik tájékozódó képességüket, és az ilyen környezetet nemkívánatosnak fogják találni. Hasonló hatást érhetsz el más tisztítószerekkel, folyékony mosószerrel vagy például az ablaktisztító folyadékkal is.

 

3.Bors

 

A feketebors az egyik kedvenc fűszernövényünk, ám a hangyák már korántsem tartják olyan kívánatosnak. A rovarok számára a bors irritáló hatású, és igyekezni fognak mindenáron elkerülni. Ezért szó szerint törj borsot a hangyák orra alá, és szórjál belőle a vonulási útvonalukra, és mindenhova, ahol látod őket.

 

4.Illóolajok

A gyógyszerkönyvi minőségű, 100 százalékos illóolajok tömény esszenciák, melyek még minket is irritálhatnak, ha nem alkalmazzuk őket kellő óvatossággal. Fél liter vízhez adjál 10-20 csepp borsmenta, fahéj, teafa vagy citromos eukaliptusz illóolajat, és permetezz a keverékből a vonulási útvonalakra, vagy márts vattalabdát a keverékbe, és kend át vele az érintett felületeket.

 

5.Háztartási ecet

 

Az ecetről nagyon jól tudjuk, mennyire irritáló, sokan nem bírják még a szagát sem. A hangyák sem szeretik. A legegyszerűbben úgy teremthetsz hangyataszító ecetillatú felületet otthonodban, ha teszel egy jó adagot a felmosóvízbe, és azzal mosol fel. Az ecet szaga az emberi orr számára hamarosan elillan, de a hangyák sokáig érezni fogják.

 

6.Kávézacc

 

Régi hangyaűző házi praktika a kávézacc kiszórása a vonulási útvonalra, a sarkokba, a bejárati ajtóhoz, ablakpárkányra, boly közelébe. Sajnos azonban a kávézacc csak frissen jó, amint kiszárad, elveszíti a hatásosságát. Ezért a kávézaccot minden nap, amikor kávét főzöl, érdemes kicserélni friss, aromás zaccra.

 

7.Só

 

A só az egyik legolcsóbb módja a hangyák távol tartásának. Használj sima asztali sót, semmi különleges fajtát. Forralj vizet, és adj hozzá jókora mennyiségű sót. Várd meg, míg a só feloldódik. Mikor a sós víz kihűlt, töltsd virágspriccelőbe, és fújjál mindenhova, ahol a hangyák bejöhetnek és közlekednek.

 

8.Citrom

 

A citrom illata nem tartozik a hangyák kedvencei közé. Annak érdekében, hogy elkergesd őket, használj igazi citromot, citromlevet és akár citromhéjat is. Tedd ezeket olyan helyre, ahol a hangyák előfordulnak. Akár a felmosóvízbe is tehetsz citromlevet. Arra viszont vigyázz, hogy nem kimonádét készítesz, szóval cukrot ne tegyél bele, mert az úgy vonzza a hangyákat, mint a mágnes.

 

9.Csemperagasztó

 

A hangyák leggyakrabban a konyhában, előszobában, vizes helyiségekben bukkannak fel, és biztosra vehetjük, hogy a boly is ott rejtőzik valahol a burkolat alatt. Bekukkantani nem tudunk minden repedésbe, ellenben minden lyukat és repedést el tudunk tüntetni. Keverjünk be csemperagasztót, és minden rést tapasszunk be a falon és a padlón is. Meglesz az eredménye.

 

10.Ételmegvonás

 

Élnénk mi szívesen valahol, ahol nem találunk táplálékot? Ezzel a hangyák is így vannak. Ezért igyekezzünk morzsamentesíteni az otthonunkat, és minden élelmiszert tartsunk jól záródó zacskóban, tárolóedényben, ahol a hangyák nem férnek hozzá. Nem sokáig maradnak ízeltlábú vendégeink, ha látják, hogy nem szívesen látjuk őket.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!