Balkonláda beültetése lépésről lépésre!

A jól előkészített és beültetett balkonláda, dúsan virágzó egészséges növényeket eredményez.

Az első lépés, hogy összeírjuk mire is lesz szükségünk az ültetés során. Írjuk le egy papírra, az összes kelléket, mint pl. balkonláda színe, mérete, darabszám, növények fajtái, színei, stb.

Így a vásárlás során már céltudatosan fogjuk beszerezni, mind a növényeket, mint a különböző kellékeket. A beszerzés során vegyük figyelembe a növények élettani igényeit, hiszen nem mindegy hogy az erkély, ahová majd a növényeket telepítjük milyen fekvésű, napos, vagy félárnyékos.

Ha beszereztük az összes kelléket, növényt, virágföldet, kezdődhet az ültetés.

  1. Vízelfolyó nyílás kialakítása

Nagyon fontos hogy a balkonládában legyen vízelfolyó nyílás, mert a pangó víz gyorsan a növények kipusztulásához vezethet. Amennyiben a balkonláda alja nincs kilyukasztva, helyezünk pár összetört agyagcserép darabot, vagy egy réteg agyag granulátumot a láda aljára, így a pangó víz itt fog összegyűlni.

 

  1. Talaj

A talaj, vagyis a virágföld minősége, összetétele, nagyon fontos tényező a növények fejlődése szempontjából. Érdemes olyan virágföldet vásárolni, amely laza jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, és az adott növénycsoport számára van bekeverve.

Ma már a gyártók számtalan növénycsoportnak készítenek külön virágföld keveréket, így kapható muskátli, azálea, zöldség, fűszer, vagy balkon növények számára ideális virágföld. Töltsük meg a ládákat félig a virágfölddel, majd ültessük be a növényeket.

  1. Tápanyag

A tápanyag talán az egyik legfontosabb kellék az ültetés során, hiszen tápanyag nélkül a növények nem tudnak majd fejlődni és virágozni. Gondoljunk csak bele, hogy milyen kis mennyiségű virágföldben fog egyszerre akár 4-5 növény fejlődni, így nem meglepő, ha egy hónap múlva már nem marad tápanyag a növények számára.

Már az ültetés során adhatunk akár a virágföld mellé komposztot, műtrágyát, táprudat, de az ültetés után egy, vagy két hét után minden öntözéskor adjunk egy kevés folyékony tápoldatot az öntözővíz mellé.

Az ültetés végén kissé tömörítsük a talajt a növények körül, és nyomkodjuk le a láda tetején, hogy amikor öntözzük a növényeket, legyen elég helye az öntözővíznek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!