A medvehagyma rendszertanilag a hagymafélék családjába tartozik, 20-50 cm magas növény, amely tavasszal szőnyegszerűen nyílik az erdők aljnövényzete között. Hófehér virágával nem csak, mint hasznos fűszernövény, de mint kerti virág is kitűnik. Virágzási ideje aránylag rövid kb. 2 hétig virágzik, április és május környékén, de leveleit már március végétől szedhetjük egészen az ősz végégig.

Nyugat –Európában olyan nagy sikernek örvend ez a növény, hogy az erdőből tömeges kezdték el felszedni a helyi lakosok, és mint nálunk a hóvirágot, ott a medvehagymát kellett emiatt védett növénynek nyilvánítani.

Érdemes kertünkbe is ültetni ezt a kedves finom növényt, akár a szabadba akár egy nagyobb cserépbe, így egész nyáron mi magunk szedhetjük az ízletes leveleket.

A növényt tegyük árnyékos naptól védett helyre, ez lehet egy fa árnyéka, vagy egy védett sarok is. Mivel évelő és télálló növényről van szó, így nem kell ősszel felszedni, kint hagyhatjuk az eredeti helyén. Nyáron a nagy melegben locsoljuk földjét rendszeresen, de ha cserépben nevelhetjük, kerüljük a pangó víz kialakulását. Szaporítása egyszerű, hiszen a növény már a második évben bőven hoz fiók hagymákat, így egy idő után már elajándékozhatjuk a felesleget ismerősöknek, barátoknak.

A friss leveleket tépkedjük, le a növényről majd felaprítva tegyük tavaszi salátába mártáshoz, főzelékhez, burgonya ételekhez, vagy sült húshoz. De még amellett hogy finom tavaszi fűszernövény, még egészséges is, csökkenti a fejfájást, nagyon jó vértisztító hatású, tisztítja a vesét, és csökkenti a magas vérnyomást is.

Ma már itthon is egyre többen hódolnak a medvehagymának, Orfűn minden évben megrendezik, a medvehagyma fesztivált ahol helyi lakosok mutatják be a növényből készült ételeket, süteményeket, pogácsákat. A fesztiválnak évről évre egyre több a látogatója.

Okvetlenül érdemes medvehagymát ültetni kertünkben, hiszen nem csak egy szép dísznövényt kapunk, hanem egy finom és nagyon egészséges fűszernövényt is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!