Az édesburgonya vagy más néven batáta egy trópusi évelő zöldség növény, amelynek levelei nagyok, szív alakúak, virága a mi hajnalkánkhoz hasonlít a legjobban.

A konyhában a növény megvastagodott gyökerét használják fel,a gyökér 10-15 %-a vastagszik meg, amelynek húsa fehér, narancssárga, vagy piros színű. Amerikában előszeretettel használják az édesburgonyát, ahol már több mint 5000 éve termesztik, de ma már Afrikában, Indiában, Kínában, Japánban is fogyasztják. Ma már Kolumbusznak köszönhetően Európában is találkozhatunk a növénnyel, de még mindig Kína a legnagyobb batáta termesztő ország.


Maga a gyökér nagyon gazdag béta karotinban és szénhidrátban, de a sárgás húsú fajták karotin tartalma még magasabb.100 gr édesburgonyában 15-30 mg C-vitamin is található, és a fehérje tartalma is magas, így nem csak hogy finom, de még egészséges is a növény gyökere. Brazíliában pl. a növény gyökeréből erjesztés útján alkoholt állítanak elő, így itt is nagyüzemben folyik az édesburgonya termesztése.


Mivel trópusi éghajlatoz, van szokva, fontos neki az egyenletes meleg hőmérséklet, átlag 24-26 fok szükséges az ideális fejlődéshez, a növekedés 15 fok alatt leáll. Csak ott termeszthető sikeresen a növény ahol legalább 4 hónapig nem esik 15 fok alá a hőmérséklet. A hosszú nappalokon a hajtásnövekedés indul meg, míg a rövid nappalokon a gyökér vastagodása indul be. Ahhoz hogy a gyökér elérje az optimális íz és vitamin tartalmát, napi 10-12 órás megvilágításra van szükség.


A növényt a gyökérről leválasztott kis hajtásokkal, vagy hajtásdugvánnyal lehet szaporítani, ezeket kb. 6 hétig nevelik 24-27 fokos hőmérsékleten ágyásokba. A szaporító anyagot 100-120 cm sor és 30-40 cm tőtávolságra kell elültetni, a termés a telepítés után 130-150 nap múlva már betakarítható. A gyökerek felszedését akkor érdemes elkezdeni, amikor a levelek sárgulásnak indulnak.

Hazánkban is egyre többször találkozhatunk az édesburgonyával, nagyobb bevásárlóközpontokban vagy vásárcsarnokban. A batátát lehet főzni, sütni, grillezni, számtalan elkészítési módja van, és ne feledjük, amellett hogy finom nagyon egészséges is.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!