A nefelejcs április végén, május elején nyílik a kertekben, tehát a hagymás növényekkel egy időben, vagy egy kicsit utánuk. Virágzási ideje 2-3 hét.

Napos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik, és talajban sem túl válogatós. Érdemes a tavaszi hagymásokkal együtt ültetni, hiszen nincs is szebb látvány kertünkben, mint egy kék szőnyeget adó nefelejcs a fölé magasodó sárga vagy piros színű tulipánokkal.

A törpe növésű nefelejcs szegélynek is ideális, míg a magas növésű inkább border ágyásban mutat jól.

Ha magról szeretnénk szaporítani, július végén vagy augusztus elején érdemes elszórni a magokat, majd a kikelt és kifejlett növényeket, télen takarjuk be a fagyok ellen. Mivel kétnyári növényről van szó, vagyis első évben csak leveleket növeszt az anyanövény, majd a másodikban virágzik, így szükséges újra telepíteni a kertbe, de ha az anyanövény elszórja a magokat, évről évre sok szép nefelejcs lesz kertünkben.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!