A kecses pillangók szépséges látványa mindig szívderítő a kertünkben, de biztosan észrevetted, hogy évről-évre kevesebb van belőlük. Az élőhelyük szűkülése, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a rovarirtószerek használata miatt hanyatlik a számuk. De segítheted a fennmaradásukat, ha olyan növényeket ültetsz, melyek a pillangók kedvencei.

A pillangók nektárral táplálkoznak, így odacsalogatásuk sikerének kulcsa, ha olyan növényeket ültetsz a kertedbe, melyek bőségesen termelik az édes nektárt. A virágoskert kialakításánál azt is vedd figyelembe, hogy napsütötte, szélvédett helyen legyen, mert a virágok mellett a napsugár a legjobb lepkecsalogató.

 

1.Kúpvirág

 

Az impozáns megjelenésű, aranysárga virágú, 50-200 cm magasságúra is megnövő kúpvirág július és szeptember között virágzik. Dúsan és tartósan hozza virágait, és imádja a napsütést. Száraz időben bőségesebben öntözd. Az elhervadt virágait mindig távolítsd el. Alacsonyabb virágok mellé ideális hátteret nyújt, de kerítés mellé is ültetheted, így karók nélkül elérheted, hogy a magas növényeket a kerítés megtámassza.

 

2.Pompás rézvirág

 

Többféle színben pompázik, létezik fehér, sárga, narancs, rózsaszínű, vörös és még kétszínű virágú is, egyszerűbb és teltebb is. Talaja kissé nedves, tápanyagdús, jó vízáteresztő legyen. Imádja a napsütést, 30-100 cm magasra nő, a nagyobb példányokat célszerű megtámasztani. Július és október között virágzik. Igazán jól mutat más egynyári és évelő virágokkal együtt, élénk színű, kerek virágai odavonzzák a pillangókat és más beporzókat.

 

3.Kerti macskamenta

 

Levendulára hasonló küllemű, liláskék virágú évelő dísznövény, mely hosszasan, májustól szeptemberig virágzik. Magassága 30-50 cm, és nagyjából ennyire lesz terebélyes is. Szereti a napsütést, nagy előnye, hogy nem igényel bőséges öntözést, kevés vízzel is beéri, és a száraz talajt is eltűri. A talajjal szemben nincsenek nagy igényei, normál kerti talajba ültethető, a lényeg, hogy jó vízáteresztő legyen, és ne pangjon benne a víz.

 

4.Kerti verbéna

 

A kerti verbéna alacsonyra, 20-40 cm magasságúra nő, ám szépsége nem törpül el nagyobb virágtársai mellett. Dúsan virágzik július és szeptember között. Virágai többféle színben kaphatók, léteznek fehér, rózsaszín, vörös, kék és ibolyaszínű változatai. Egynyári növény. A tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, humuszos talajt kedveli, de nincs szüksége bő öntözésre, kevés vízzel is beéri. Legjobban úgy mutat a virágágyásban, ha kisebb csoportokban ültetjük a többi virág közé.

 

5.Körömvirág

 

Kisebb termetű, 30-70 cm-re növő egynyári virág. Bár egynyári növény, ne csodálkozz, ha következő tavasszal vetés nélkül is előbújik a talajból, mert a növény elhullott magvai maguktól kihajtanak. Június és szeptember között virágzik. Nem igényel sok gondozást, igénytelen növény, jól tűri a szárazságot. A laza, kissé száraz,sovány talajt kedveli, nincs szüksége bő tápanyag utánpótlásra. Szépséges, lepkecsalogató virágai a sárga árnyalataiban pompáznak.

 

Plusz pillangócsalogató tippek:

 

A kerted egy nyugodt sarkában hagyjál fejlődni egy kis zöldet is, csalánt, bogáncsot, pázsitfüvet, mert ezek is fontos szerepet töltenek be a lepkék életében: a hernyók számára jelentenek táplálékot. A kerti vadvirágos sarok mécsvirággal, búzavirággal, cickafarkkal, zsályával szintén a lepkék kedvenc táplálkozóhelye lesz. És ha a gyümölcsfákról lepotyog pár túlérett gyümölcs, ne szedd fel mindet, így a pillangók akkor is találnak táplálékot, ha a virágok már elhervadtak. Amit viszont mindenképpen hagyjál el a kertedből, azok a rovarirtók, hiszen lepkecsalogató élőhelyet csak ott hozhatsz létre, ahol nem használsz mérget ellenük.

Ha te is szeretnél egy igazi pillangóbarát kertet létrehozni, próbáld ki a pillangóbarát viráglabdát. A pillangóbarát viráglabdákban olyan speciális egynyári és évelő vetőmagokat helyzetünk el, amelyek vonzzák a kertbe a pillangókat és lepkéket.

A viráglabdákat itt tudod megnézni >>>>


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!