Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs. Rengeteg benne az antioxidáns, a szívvédő és szemvédő vitamin, érdemes rendszeresen fogyasztani. Sajnos, a boltokban csak kis kiszerelésben és elég borsos áron lehet hozzájutni. De miért érnéd be kevesebbel, mikor saját áfonyát is termeszthetsz a kertedben?

 

Áfonyából sosem elég! Hiszen kell egy marékkal enni frissen, de kell a sütibe is, a smoothie-ba, a tortába, és jó lenne lekvárt is főzni belőle! Mi a megoldás? Termessz a kertedben áfonyát. Nem nehéz feladat! Az érett gyümölcsöket le is lehet fagyasztani, semmi nem vész kárba, és sokáig élvezheted áfonyabokraid termését. Lefagyasztva ráadásul csökken a savtartalma, így kiengedéskor kevésbé lesz fanyar.

 

Ismerd meg a házi áfonyatermesztés legfontosabb tudnivalóit!     

 

Az áfonytermesztés nem bonyolult, ám nagyon fontos néhány alapszabályt betartani, ha bőséges termést szeretnél.

 

Az áfonya savanyú talajt igényel

 

Ezt vedd nagyon komolyan. Mielőtt beszereznéd az áfonyabokraidat, végezz talajvizsgálatot. A kémhatásnak 4-5 pH-júnak kell lennie. Az ország döntő többségében nem ilyen savas a talaj kémhatása, ezért jó eséllyel kerted talaj sem megfelelő. Vegyél mintát a talajból, keverd el desztillált vízben, és egy ph-mérő csíkot meríts bele. Így tudhatod meg egyszerűen a talaj kémhatását. Ha nem elég savas, akkor két dolgot tehetsz. Vagy természetes módon savanyítanod kell azt a talajrészt, ahová az áfonyabokrokat tervezed, vagy pedig a kerted helyett inkább konténerbe, vagy nagyméretű virágládába ülteted az áfonyát, és ebben az esetben eleve áfonyának való virágföldet vásárolsz. Utóbbiakat úgy alakították ki, hogy a pH-juk 4,5-5,5 között legyen, laza, rostos szerkezetűek, jó vízelvezetők, így biztosítják a megfelelő gyökérképződést.

 

Ha mégis inkább a kerted saját talajában nevelnéd az áfonyát, akkor savanyítanod kell a talajt, ami  többféleképpen oldható meg. Az adott kertrészben kicseréled a kerted földjét legalább olyan mélységig, ameddig az áfonya is legyökeresedik. Azaz ki kell cserélned a felső 40-50 cm-es talajréteget savas kémhatású földre. Az áfonya nem túl mélyen gyökerezik, ezért ez a mélység elegendő.

A másik lehetőség, hogy ecettel vagy citromsavval savanyítasz, de ezt csak szakértőknek javasoljuk, mert könnyen túl lehet adagolni.. Ehhez 20 %-os ecetből egy decilitert adjál egy liter vízhez, még jobb, ha esővízhez, és azzal locsoljad a talajt. A kávézacc is remekül savasít, de mélyen bele kell dolgozni a talajba, ha azt szeretnéd, hogy valóban csökkentse a kémhatást.

Ezekkel a módszerekkel semleges talajokon elérheted a kívánt savasságot, ám ha a kerted földje erősen lúgos vagy meszes, akkor vagy csak a teljes földcsere válhat be, vagy marad a konténeres vagy ládás ültetés.

 

Az áfonyabokor ültetése

 

Az áfonyában az a szuper, hogy szinte egész évben ültethető, március és november között a legideálisabb. Azért célszerű, nem a legforróbb nyári hónapokban ültetni. Napos vagy félárnyékos helyet válassz az áfonya számára akár a kertbe, akár ládába ülteted. Körülbelül 30 cm mély és 40 cm széles gödröt alakíts ki a kis bokornak, és tedd bele az áfonyatövet úgy, hogy 7-8 cm-rel a talaj szintje alá kerüljön. Ezután temesd be alaposan földdel, és bőségesen locsold meg, ha lehet, esővízzel. Az áfonyabokrok helyigényesek, ha több tövet is ültetsz, ügyelj rá, hogy köztük legyen 1 méteres távolság.

 

Az áfonyabokor gondozása

 

Ha áfonyabokrod jól érzi magát nálad, akkor évtizedeken át szüretelheted bőséges termését. A téli fagyok sem ártanak neki. Ültetés után egy-két éven belül termőre fordul, de várhatóan már az ültetés évében is lesz rajta gyümölcs. Metszeni az első öt-hat évben nem célszerű. Gondozása megfelelő öntözésből és trágyázásból áll. A gyomokat mindig távolítsad el ül. Hetente 25 mm vízre van szüksége. A bogyók nem utóérőek, ezért akkor szüretelj, ha már beértek a bokron.

Nincs más hátra, mint keresni egy remek kertészetet, ahol gazdag az áfonyakínálat, és kiválasztani a számodra legszimpatikusabb és legmegfelelőbb fajtát.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!