Télen a természet nyugovóra tér, a fák lehullajtják leveleiket, és lelassul az anyagcseréjük. A hideg időszakban alszanak a kinti növények. Sokan úgy gondolják, hogy a szobanövények életében nincsen ilyen nyugalmi időszak, hiszen ők egész évben élvezhetik a szoba kellemes meleg hőmérsékletét. Pedig a szobanövények igényei is megváltoznak télen. Eláruljuk, hogyan!

Nem csak a kint élő növények életritmusa változik meg a téli hónapok beköszöntével, hanem a szobanövényeké is. A szobanövények gondozási igényei mindig egyediek, de általános szabályként elmondható, hogy télen valamennyi növény esetében vissza kell fogni az öntözést.

 

A szobanövények igényei télen megváltoznak     

 

A szobanövények egész évben élvezhetik a szoba kellemes hőmérsékletét, ezért sokan úgy gondolják, hogy télen éppen ugyanúgy lehet öntözni őket, mint a nyári hónapokban. Ráadásul a fűtött, száraz szobai levegőn gyakran megcsúnyulnak az alacsony páratartalomra érzékeny növények, és emiatt is sokszor bőkezűen bánunk a locsolással. Ám a növények télen nem igényelnek annyi vizet, mint nyáron, sőt, egyes fajtáknál szinte alig kell télen öntözni. Miért? A válasz a növények életritmusában keresendő.

 

A szobanövények téli életritmusa

 

Szobanövényeink életciklusa egy dologtól függ: a fénytől. Amikor a nappalok hosszabbak lesznek, akkor fokozódik a növekedésük, megjelennek az új hajtások, ilyenkor kell bőségesen öntözni és tápoldatozni a növényeket. Aztán hiába van a szobában jó meleg télen is, a növények érzékelik, hogy csökken a fény mennyisége, és a „jó idő” ellenére is nyugalmi időszakba lépnek. Ilyenkor a növekedésük lelassul, és a vízigényük is lecsökken.

 

Mennyi vizet igényelnek télen a szobanövények?

 

A nyugalmi periódusban fogd vissza az öntözést, mert ilyenkor csökken a szobanövények vízigénye. Ám a vízigény nem csak a fényviszonyoktól, hanem a hőmérséklettől és a levegő páratartalmától is függ. Minél melegebb, szárazabb helyen áll egy szobanövény, annál több vizet igényel, és minél hűvösebb, nyirkosabb légtérben van, annál kevesebbet. Hideg, nyirkos helyen a sok locsolás a növény halálát is okozhatja. Az alátétben összegyűlt felesleges vizet mindig öntsd le.

Ha télen hűvösebb hőmérsékletet tudsz a növényeid számára biztosítani, akkor érdemes alacsonyabb hőmérsékleten, 15-18 fok körül teleltetni, és minimalizálni az öntözést. Ha meleg, fűtött, száraz levegőjű szobában vannak a növények, 25 fok vagy a feletti hőmérsékleten, akkor az öntözést a nyári időszakhoz képest mérsékelni kell, és nem árt egyidejűleg a páratartalom növelését biztosítani.

 

Hogyan javíthatsz a levegő páratartalmán?

 

Nyáron a páratartalom általában 60-70 % körül mozog, ami a legtöbb szobanövény számára ideálisnak mondható. Télen a fűtött szobában a páratartalom azonban 30-40 % köré süllyed, amit a szobanövények nagy része rosszul visel. Egyes szobanövények igen érzékenyen reagálhatnak a száraz szobai levegőre, például barnuló levélszegélyekkel és levélcsúcsokkal, besodródott levelekkel, levélhullással. Ilyenkor a megoldás nem a bőségesebb öntözés, hanem a páratartalom növelése. Ennek több módja létezik.

 

  • Közvetlen permetezéssel: amelyik növény nem érzékeny arra, hogy a leveleire víz kerül, azoknál nyugodt szívvel lehet közvetlenül a leveire vizet permetezni. Lehetőleg lágy vizet használj a permetezéshez. Ezt a megoldást ne alkalmazd begóniánál, fokföldikankalinnál, gloxíniánál, mimózánál, afrikai ibolyánál.

 

  • Közvetett párásítással: A nedvességre érzékeny növényeknél csak közvetett párásítással növelheted a levegő nedvességtartalmát. Erre remek megoldás egy szobai párásító vagy egy mini szökőkút a növények közelében, mely egyúttal a szobát is díszíti. Vízzel töltött, lapos kerámiaedénykéket is elhelyezhetsz a növények között. A növényeket cseréppel és alátéttel együtt állíthatod homokos vagy kavicsos, vízzel töltött alátétekre vagy nagyobb tálcára. Permetezheted is a növény környezetét úgy, hogy közben víz ne kerüljön a leveleire.

 

Mely szobanövényeket nem kell télen öntözni?

 

Vannak olyan szobanövények, melyeknél nem csak hogy le kell csökkenteni a téli vízadást, hanem gyakorlatilag fel kell függeszteni. Ilyen az amerikai kövirózsa, melyet télen 5-10 fokon kell tartani, és szárazon, különben elrothad a gyökere. Szintén nem igényel télen sok  öntözést a palackfa, a pompás kutyatej, a sávosfű és a korallvirág. Ezeket télen csak elvétve kell öntözni, de ha hűvös helyen áll, akkor egyáltalán nem.

A téli pihenőidőszak betartása sok szobanövénynél az új hajtások és virágok megjelenésének előfeltétele. Ilyenkor tápoldatozni sem szabad a növényeket, hiszen a növények úgysem használják fel. Ezért is fontos a téli nyugalmi időszak alatt a helyes növénygondozás.

A cikk folytatásában: 5 szobanövény, amelyeket ritkán kell öntöznöd

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!