Az érett gyümölcs színe rendkívül változatos, fajtától függően lehet zöld, sárga, narancsospiros, piros és sötét bordó, vagy ezek kombinációja. A héj szinezettsége nem mindig áll egyenes arányban a gyümölcs ízletességével. Sőt egyes éretten is zöld héjú fajták (pil. Amelie) még ízletesebbek is mint a pirosas fedőszínnel borított fajták.

A gyümölcshús sárga vagy narancssárga színű, kellemesen édes ízű, állaga az őszibarackhoz hasonlítható. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb.

Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét.


A mangó magját nehéz eltávolítani. A gyümölcsöt megmossuk, és hosszában a középen fekvő nagy lapos mag két oldala mentén leszeljük a gyümölcs két felét. Majd a gyümölcshúst négyzethálósan beirdalva kifordítjuk a héjánál fogva.

Frissen vagy változatosan elkészítve fogyaszthatjuk. Kiváló alapanyaga gyümölcssalátáknak, fagylaltoknak krémeknek és süteményeknek. Ezenfelül a mangó húsa kitűnő kiegészítő sonkához, lazachoz, rákhoz vagy garnélához vagy sült húsételekhez.

A mangóhoz hozzájuthatunk nyers vagy konzerv formában. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb, de túlérett állapotban íze kissé émelyítővé válik.

Forrás: nőiteázó.hu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!