Sajnos a gazdasági válság, a sok áremelés a bankok hitelei szinte mindenkit érintenek. Épp ezért sokan a tavaszi kerti ültetésnél is visszafogják magukat, hiszen a pénztárcánk határozza, meg mennyi növényt tudunk vásárolni. De ha ügyesen kertészkedünk, sokat tudunk spórolni.

Nézzük a szobanövényeket.

Sajnos sok szobanövény télen a fűtés miatt tönkre megy, így tavasszal, amikor kisüt a nap, és jön a jó idő, ideje pótolni a veszteséget és friss növényekkel feltölteni otthonunkat. Ha nem szeretnénk súlyos ezreseket elkölteni, válasszunk kisebb példányokat, amelyek majd idővel, vagyis pár hónap alatt utolérik idősebb testvéreiket.

Egy dísznövény ára függ a növény nagyságától is, pl. egy kisméretű szobafenyőt akár 700-900 ft.-ért megvásárolhatunk, míg egy méteres példány akár 5-6000 Ft-ba is kerülhet. Vagy a fikuszoknál egy 10 cm fikusz kb. 400-500 Ft, míg a másfél méteres példány akár 15000 Ft is lehet. Nem kell lemondani kedvenceinkről, de válasszunk több kisebb növényt, ültessük át őket nagyobb cserépbe, és hamarosan növekedésnek indulnak.

Ültetésnél a drága kerámia cserép helyett válasszunk műanyag cserepet, ám a virágföldnél ne spóroljunk, mert sajnos az olcsó tömegben kínált virágföld minősége egyenlő az árával.

Nézzük a kertet:

Tavasszal a muskátli és a különböző kerti virágok bizony komoly összeget emésztenek fel. Ha úgy érezzük, idén nem tudjuk megvásárolni a 400-500 Ft-os muskátlit, semmi gond, válasszuk a palántákat, amelyek akár 100-150 ft.-ért is megvásárolható, ám ne legyünk türelmetlenek, mert a nagy áruházak már most február végén, akciós áron kínálják a muskátlit. Az ültetéssel várjunk még március végégig, ekkor már kiültethetjük a kis palántákat. Így egy tő muskátlinál akár 300 ft.-ot is megspórolhatunk.

Egynyári növényeknél szintén érdemes elgondolkodni. Ezek a palánták tavasszal 100-150 Ft-ba is kerülhetnek, előnyei hogy azonnal ki tudjuk ültetni őket, és máris díszítenek. Ám egy balkon ládába minimum 4-5 db növényre van szükségünk, így szintén súlyos ezresek ússzanak el kertünkre.

Ha szorgalmasak és gyorsak vagyunk, február végén, március elején a magvetéssel sokat tudunk spórolni. Szinte minden egynyári növényt megvásárolhatunk mag formájában is, amely tavasszal elültetve pár hónap alatt gyönyörű virágzó dísznövénnyé válik kertünkben. Szórjuk el a magokat cserépbe, balkonládába, vagy a szabadba és pár héten belül kis virágpalánták köszönnek ránk vissza. Pár száz forintért akár több féle virágmagot is vásárolhatunk, így kertünk színes és hangulatos lesz nyárra. Így a kertre szánt pénzből akár a duplája is lehet a virág mennyiség.

Felejtsük el idén a kertépítőt és a fizetett kertészt, akik elég sok pénzt kérnek a munkáért. Helyette fogjunk össze a családtagokkal és egy napos hétvégén álljunk neki mi magunk, felásni a kertet, füvet vetni, ültetni és kertészkedni.


A locsolás is nagyon sok pénzt emészt fel, amikor nyáron megkapjuk, a vízszámlát bizony fogjuk a fejünket. Itt is sokat tudunk spórolni. Ha a virágágyások földjét egy vékony réteg fenyőkéreggel szórjuk be, lassabban szárad ki a talaj, így kevesebbet kell locsolni. Ezt megtehetjük a balkonládákkal és a nagyobb cserepekkel is.

Azért mert gazdasági válság van, még nem kell hagyni, hogy kertünket, ellepje a gaz, legfeljebb az idén kicsit kevesebb növényt ültetünk és több lesz a fű felület kertünkben. Vásároljunk kisebb növényeket, zöldség és virágmagokat és kertünk ugyanolyan szép lesz, mintha megvásárolnánk a drága előhajtatott virágokat.