Aki nem rendelkezik kertes házzal, de nagyon szeretne kertészkedni, itt az idő, hogy létrehozza saját ablakfarmját ahol számtalan finom zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt nevelhetünk.

Legyen szó egy belvárosi lakásról, vagy egy panellakásról, netán egy társasházról, legtöbbször még egy erkély sem tartozik hozzá, ahol kertészkedhetnénk. Így legtöbbször csak szobanövényeket tudunk otthonukban nevelni, gondozni, és fájó szívvel nézzük a sok szép kertes házat ahol nyílnak a kerti virágok és fejlődnek a szép zöldségek.

Pedig a konyhában egy egész ablakfarmot létrehozhatunk, olyan zöldség és fűszernövényekkel, amelyek egy cserépben vagy balkonládában is szépen fejlődnek, így akár nyáron friss paradicsomot, bazsalikomot vagy salátát szüretelhetünk a konyhánkban. Elég pár cserép vagy egy balkonláda a konyhaablakba és máris kezdhetünk kertészkedni.


Nézzük milyen növényeket ültethetünk az ablakfarmon cserépbe, vagy ládába:

Madársaláta és rukkola:

A saláták kis helyen is szépen fejlődnek, és gyorsan nőnek, ezek közül is a madársaláta és a rukkola remekül nevelhető a konyhaablakban. Akár már hat-héttel a vetés után szedhetjük az ízletes vitamindús leveleket. A növény közepe tovább fejlődik miután leszedtük az első leveleket, így akár egész nyáron át szüretelhetjük a salátánkat.


A rukkola szintén egy igénytelen könnyen nevelhető salátafajta, amelyet már március elejétől vethetünk magról a balkonládába.

A vetés után tartsuk állandóan nedvesen a talajt, majd amikor a levelek elérik az 5 cm nagyságot, kezdhetjük kívülről szedni a leveleket.

Balkonparadicsom

Az utóbbi években egyre nagyobb a sikere a balkonparadicsomnak, amely nem csak az erkélyen, de akár a konyhaablakban is nevelhető, szintén cserépben, vagy balkonládában. A magokat március közepétől érdemes elszórni, majd helyezzük el a cserepet egy világos ablakban.


A paradicsom egy napimádó növény, és ugyanígy a mini vagy más néven balkonparadicsom is csak napsütésben fog szépen fejlődni és növekedni.


A magvetés után a kis magoncokat érdemes egy nagyméretű cserépbe, vagy egy jó mély balkonládába átültetni, úgy hogy a cserép pereménél hagyjuk egy részt szabadon, így könnyebb lesz locsolni, vagy épp gyomlálni a növényt. Akárcsak a nagy rokonánál itt is fontos, hogy az odahajtásokat kitörjük és a terméskötés érdekében adjunk a növények hetente zöldség tápoldatot.


Szamóca a konyhában

Kevesen gondolnánk, hogy akár szamócát is ültethetünk a konyhában, hiszen a balkonszamóca pont erre a célra lett kifejlesztve.

A legjobb, ha a szamóca magokat itt is egy kis cserépben elvetjük, majd amikor az első kis palánták elérik a 4-5 leveles állapotot, átültetjük egy akasztós cserépbe. Kaphatók olyan fali cserepek, amelyeket egyszerűen csak fel kell akasztani a konyha falára és itt bármilyen csüngő hajtású növényt nevelhetünk könnyedén.

A palántákat ültessük át vagy egy balkonládába, vagy egy ilyen akasztós cserépbe, így a lefelé csüngő kis eperszemeket könnyedén tudjuk majd szüretelni a konyhában.


A megfelelő fény és meleg itt is nagyon fontos így lehetőleg a konyhaablakhoz közel helyezzük el a cserepet. Az eper mellé szerezzünk be epertápoldatot, amelyet hetente adagolhatunk is mennyiségben a növény számára.

Fűszerkert az ablakban.

A konyhaablakban vagy akár egy nagyobb polcon saját fűszerkollekciót is nevelhetünk cserépben.

Itt kész kifejlett palántákat is elhelyezhetünk, de ugyanúgy balkonládában vagy egy nagyobb cserépben magról is szaporíthatjuk a növényeket, akár úgy hogy egy ládába több fűszernövényt ültetünk egymás mellé. Ültessünk bátran majorannát, oregánót, rozmaringot, vagy petrezselymet, illetve metélőhagymát. Ha a fűszerkertünk túl dúsra sikerül, fontos a folyamatos szedés, hiszen itt kevesebb a föld mennyisége és a tápanyagok skálája, is mint a kerti termesztés során.


A leszedett fűszernövényeket, pedig egyszerűen fagyasszuk le jégkocka tartóban, vagy szárítsuk meg és így tároljuk a felhasználásig.

Tehát aki panellakásban, vagy társasházba lakik és nincs erkélye, bátran vágjon bele a konyhakertbe, hiszen akár az ablakban is termeszthetünk fűszernövényt, salátát, paradicsomot, vagy szamócát.


Néhány fontos szabály az ablakfarm létrehozásához:

A magokat mindig kisméretű cserépbe vessük le, mert ha túl nagyméretű edénybe szórjuk őket, a fejlődés során csak a gyökerük fog növekedésnek indulni.

A kikelt palántákat ültessük át akár két lépésben, egyre nagyobb cserépbe, vagy balkonládába.

A fűszernövény magokat és a saláta magokat akár azonnal szórhatjuk a balkonládába.

Mivel itt a föld mennyisége sokkal kisebb, ne hagyjuk, hogy a növények nagyon nagyra nőjenek, inkább folyamatosan szüreteljük és vágjuk vissza őket.

A tápanyag utánpótlás az egyik legfontosabb feladatunk az ablakfarmnál, tehát minden növény számára hetente pótoljuk a növekedési időszakban a tápanyagokat, folyékony tápoldat formájában.

Amennyiben a növény felhasználta a ládában vagy cserépben levő földet, töltsük fel az edényeket friss komposzttal dúsított virágfölddel.

Ha ön is szeretne csatlakozni az ablakfarm közösséghez, keresse fel facebook oldalunkat >>>>>

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!