Ismerkedjünk meg most mindkettővel.

Műtrágya használata:

A műtrágya egyik előnye hogy könnyen kijuttatható, és szinte minden fontos tápanyagot megad a növények számára.

Szinte bármilyen formában kijuttathatjuk, ma már tabletta, por, vagy folyadék formájában is értékesítik, hiszen ne felejtsük el, hogy a növények számára kínált tápoldatok is műtrágyáknak számítanak.


Ugyanakkor a műtrágya egy vegyi anyag, és ha rosszul adagoljuk, mind a növényekre, mind a környezetre nagy veszélyt jelenthet. Épp ezért a műtrágya alkalmazásánál nagyon fontos a megfelelő adagolás betartása, mert máskülönben az összes növényünket kiégethetjük.

A műtrágyák koncentráltan tartalmazzák a szükséges makro és mikroelemeket, többek között megtalálhatók benne a nitrogén, a foszfor, a kálium.

A nitrogén főleg a növények vegetatív növekedése során fontos, főleg a lombfelület egészséges fejlődéséhez szükséges. A levélzet után kialakuló termések számára a nitrogén fejtrágya fontos elem lehet.


Egy jól karbantartott kerti talaj, amely komposzttal van dúsítva, általában nitrogénben is igen gazdag, ám ha ezt elmulasztjuk, érdemes ősszel vagy tavasszal egy nitrogénben gazdag műtrágyát kijuttatni. Egyszeri átlagos adagja 2 dkg/nm, amely a talaj tápanyaggal való feltöltődöttségétől is függhet.

A foszfor a terméskötődéshez szükséges, a termésmennyiséget nagyban befolyásolja a talaj foszfor tartalma. Ennek hiányában a növények gyökérzete nem tud megfelelően fejlődni, ezáltal pedig a növény sem tud megfelelő ütemben növekedni. A foszfor tartalmú műtrágyák vízben nem oldónak, érdemes közvetlenül a gyökérzethez kijuttatni. Egyszeri adagja a kiskertben 3-5 dkg/nm.


A kálium a termés minőségére van hatással, főleg a gyökérzöldségek raktároznak nagyobb mennyiségű káliumot. Ennek hiányában a növények levélszéle sárgulni kezd, és a levélcsúcs pedig barnás színt ölt. Ősszel érdemes kijuttatni, 2 dkg/nm mennyiségben és érdemes a gyökérhez közel levinni.


Manapság egyre több helyen lehet megvásárolni a levéltrágyát, amely a makro elemeken kívül mikroelemeket is tartalmaz (vas, mangán, bór, cink, réz és molibdén). Ezek a műtrágyák a levélen keresztül sokkal gyorsabban fel tudnak szívódni.

A szervestrágyázáson legtöbbször az istállótrágya kijuttatását értjük, és a szerves trágya kevésbé drasztikusan módosítja a talaj tápanyag összetételét, mint a műtrágya.

A frissen felszedett istállótrágya még nem alkalmas tápanyag utánpótlásra, hiszen kiégeti a növények gyökerét, épp ezért ha istállótrágyához jutunk, azt először érlelni kell, mielőtt felhasználjuk.


Az érlelet szerves trágyát már nyugodtan használhatjuk a talaj javítására. Általában ősszel kell a szerves trágyát kijuttatni, 4-10 kg/nm.-es adaggal.

Szórjuk ki a talajra az istállótrágyát, majd közvetlenül utána ássuk be a talajba minél gyorsabban. A szerves trágyázást elegendő kétévente egyszer elvégezni, de érlelt istállótrágyát akár minden ősszel vagy tavasszal kijuttathatunk a kerti talajba.


A szerves trágya ugyanúgy tartalmaz minden fontos tápanyagot, amely a növények számára fontos, hátránya hogy nem elég csak kiszórni, ezt mindenképp be kell ásni a talajba, méghozzá olyan időszakban, amikor már vagy felszedtünk minden növényt az ágyásból, vagy még nem ültetünk ki új növényeket.


Ma már minden nagyobb kertészeti áruházban megvásárolható a zsákos kiszerelésben kapható érlelt marhatrágya, főleg kisebb hobbikertben érdemes inkább ezt a fajta tápanyag utánpótlást alkalmazni.

Akár műtrágyát akár szerves trágyát használunk, ne vigyük túlzásban őket. A tápanyag hiány miatt a növények nem tudnak fejlődni kertünkben, így okvetlenül fontos valamilyen módon pótolni az elhasznált tápanyagokat, de a túlzott trágyázás is árthat a kertünk ökoszisztémájának.

Ha nem vagyunk tisztába a kerti talaj tápanyag összetételével, érdemes egy szakember segítségét kérni, hiszen lehet, hogy a kert egyik sarkában, nitrogénben gazdag a talaj, míg a másikban épp ebből van túl kevés. Ezért fordulhat elő, hogy míg az egyik zöldségnövény gyönyörű szép kertünkben, addig a másik fajta még csak nem is fejlődik, mivel a növényeknek is eltérő a tápanyagigénye.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!