Nyugaton például a csatornadíj elengedésével illetve egyösszegű támogatással ösztönzik az élőtető-építést. Nálunk ráadásul nagyon sok a kontármunka is.

Németországban a 200 négyzetmétert meghaladó beépítés esetén kötelező zöldtetőt létesítenie az építtetőnek. Nálunk csak az Országos Területrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) zöldfelület-beszámításra vonatkozó előírása segíthet a terjedésben, ugyanis idén már az extenzív zöldtetők felületének 10 százaléka is beszámítható a telekre előírt zöldfelület mértékébe. Áttörést persze ez nem hozott, sőt mivel az OÉTK-módosítások összességében ellentmondásosak, így inkább fékezik, mint ösztönzik a technológia terjedését.


A kivitelező cégeknek a jó minőségű munkához a szigetelő és a kertész szakmában is megfelelő ismeretekkel kellene rendelkezniük. A kertészeti képzéseken azonban nem oktatják érdemben a zöldtető építését. A szakma gyakorlatilag egy-két külföldi szemelvényből, szakfordításból s néhány hazai szakember szakcikkéből ’csemegézik’ - jelezte a lapnak Bellavics László, Zöldtetőépítők Országos Szövetségének (ZÉOSZ) elnöke.



Nálunk gyakran trükközik is a kivitelező és a beruházó, hogy olcsóbban építsenek meg egy zöldtetőt, ugyanakkor a szakszerűtlen kivitelezés miatt akár a beruházási költség többszörösének megfelelő kár is keletkezhet. Minőségi követelmények, irányelvek nincsenek. A megoldás az lehetne, ha az önkormányzat állandó ellenőrzési jogkört kapna, azaz 2 évente megvizsgálná a közigazgatási területén található beépített zöldtetőket - vélekedett Bellavics László. Szerinte most talán lehetőség nyílik egy új zöldtörvény megalkotására.

Forrás:Ingatlanmagazin.com


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!