A legtöbb örökzöld növényről saját magunk is szedhetünk hajtásdugványt, amellyel igen könnyen szaporíthatunk növényeket kertünkbe.

Elsősorban a kezdő kertészek számára szeretnénk növényt ajánlani! A legtöbb kertben vagy parkokban ismerőseknél fellelhető a puszpáng, vagy más néven a bukszus. Ezt a növényt a legkönnyebb szaporítani dugványozással, ezért kezdő hobbi kertészek is próbálkozhatnak vele. De alkalmas még a tuja, a tiszafa, a fűzfa is a tavaszi dugványozásra. Ha tavasszal látjuk, hogy néhol kipusztult az előző évi növény kertünkből, könnyen pótolhatjuk a hiányt, és még pénzbe sem kerül. De akár új, kertünkből még hiányzó növényeket is beszerezhetünk, ha saját magunk szaporítjuk őket.

A kertészek félig fás, fás illetve zöld dugványokat különböztetnek meg. Tavasszal, zöld és félig fás dugvánnyal érdemes foglalkozni, bár a gyökeresedés tovább tart ezek a dugványok sokkal ellenállóbak.

Félárnyékos, de világos helyet válasszunk ki a dugványoknak. Tűző nap lehetőleg ne érje őket, mert könnyen kiégnek és kiszáradnak. Töltsünk meg egy nagyobb edényt, cserepet, vagy ládát földdel, keverhetünk bele homokot, és tőzeget is. Válasszunk ki az örökzöldekről 10-15 cm hosszú félig fás hajtásokat, és vágjuk le őket a levél vagy a rügy alatt. Ne használjuk fel a túl világos és a túl fiatal még gyenge hajtásokat.

A hajtásokról, amiket levágtunk távolítsuk el az alsó leveleket, és így nyomjuk bele őket a földbe egészen a levelekig. A gyökeresedés gyorsítása érdekében használjunk gyökereztető port, vagy más speciális készítményt, amiket szakboltokban beszerezhetünk. Érdemes egyszerre több dugványt is elültetni, akár más örökzöldekről is, mert a gyökeresedési arány kb. 50% lesz.

Figyeljünk oda főleg az első időben, hogy ne száradjanak ki a dugványok, tartsuk őket közepesen nedvesen. Az így elültetett dugványok kb. fél vagy egy év alatt gyökeresednek be, és a következő évben már kiültethetők az eredeti helyükre. A dugványozás ideje tavasszal csak akkor érkezik el, ha az éjszakai hőmérséklet eléri a plusz 5 fokot, másképp kifagynak a dugványok.


Nem csak örökzöldeket, de dísz és gyümölcsfákat is szaporíthatunk ezzel a módszerrel. Nézzen körül a szomszédoknál, ismerősöknél, és gyűjtse be a dugványozásra szánt növények hajtásait, hogy kertjében új növények találjanak otthonra.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!