Ha eddig még nem tettük volna meg, most még feláshatjuk a kertben üresen maradt virág-zöldségágyásokat, szedjük ki a megmaradt gazt és minden oda nem illő növényt, tárgyat.

Ha azt szeretnénk, hogy jövőre szépek legyenek a virágok, gazdag legyen a zöldség termés, most forgassuk be a talajba az érlelt istállótrágyát, vagy zöldtrágyát, így biztosítva a tavasszal elvetett növények számára az ideális tápanyag mennyiséget, az egészséges fejlődéshez.

A szerszámokat is készítsük elő tavaszra, tisztítsuk meg őket, és élezzünk meg minden vágó eszközt, hiszen egy életlen metszőolló csak roncsolja a növényt a vágás során. Készítsük elő az üresen maradt cserepeket és balkonládákat tavaszra, tisztítsuk meg őket, a hibás darabokat selejtezzük le, így április végén már csak pótolni kell a hiányzó darabokat.

Gondoskodjunk a kertben élő állatokról is, tegyünk mindig friss eledelt a madártetőbe, figyeljünk rá oda, hogy a kiszórt eleség ne nedvesedjen át, és lehetőleg a macskák ne érjék el az etetőt.

Ne feledjük, ha egyszer elkezdjük etetni a madarakat, a nyár elejéig folyamatosan szórjunk ki számukra eleséget, mert hamar odaszoknak kertünkbe, és várni fogják a friss eledelt. Madáretetőt és eleséget ma már minden nagyobb áruházban, vagy díszhal szaküzletben beszerezhetünk, és nem is kerül olyan sokba.

Bár az idő most még igen kellemes, sajnos ez egyik napról a másikra megváltozhat, így időben kössük össze az örökzöld növények ágait, hogy később a hó súlya alatt ne törjenek le, ha pedig majd nagy mennyiségű hó hullik, érdemes azt rendszeresen letakarítani a növények ágairól, mert a hó súlya is kárt tehet a tujákban és a fenyőfélékében.

Januárban a kandalló melege mellett lapozzunk át néhány kerti katalógust, és tervezzük, meg milyen kertet szeretnénk az idén. Egy papírra rajzoljuk le az ágyások elhelyezkedését, és írjuk össze milyen növényt hová szeretnénk ültetni. Most érdemes felmérni a tavalyról begyűjtött virágmag és virághagyma készletünket is, majd írjuk össze mi mindenre lesz még szükségünk a kertészetből. Egy szép napos hétvégén akár is meg is látogathatjuk kedvenc kertészetünket, hátha rábukkanunk valami új szerszámra, vagy kerti kiegészítőre.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!