Ha kertünkben sok a gyomnövény, az annak a jele, hogy a talaj igen termékeny, tehát ez egy jó jel. De ha kertünk üres, és sivár, a virágok sem fejlődnek szépen akkor ott a talajjal van a gond, vagyis nincs megfelelő termő réteg. Ilyenkor fel kell javítani a talaj szerkezetét, akár úgy hogy egy teljesen új réteget terítünk szét, akár beleforgathatunk marhatrágyát a talajba, de a komposzt is jó megoldás, hiszen ingyen van, és folyamatos az utánpótlás.

Komposztot készíthetünk házilag is, kis kertekben is elfér egy edényben, és a háztartási hulladék szolgál alapul, ami ugye mindennap termelődik. Soha ne dobjuk ki a szerves hulladékot, a krumpli héjat, a zöldségek pucolása után megmarad hulladékot, hanem gyűjtsük össze egy edénybe és készítsünk belőle komposztot. Már januárban elkezdhetjük összegyűjteni az idei komposzt anyagát, csak figyeljünk oda mit dobunk ki.

De ha gyors eljárásban szeretnénk elkészíteni a komposztot, ideje saját gilisztafarmot létesíteni, mert ezek a kis ronda ám hasznos állatok fogják lebontani a szerves hulladékot és átalakítják majd értékes tápanyagokban gazdag komposzttá. Így felgyorsítjuk a komposzt érlelési folyamatát.

Szükségünk lesz egy nagyobb méretű műanyag edényre, de akár egy 50-60 l.es dézsa is megteszi. A gilisztákat beszerezhetjük horgász boltokban, a legjobb erre a célra a tigris giliszták. A földi giliszták erre a célra nem alkalmasak, ezért kérjük, meg az eladót segítsen kiválasztani a megfelelő fajtát.

A komposzthoz ideális alapanyag lehet a hús maradék, a zöldségek, főzelék,a tojás, a kerti hulladék, falevelek, faágak, a kávézacc, a gyomnövények, a lenyírt fű, egyszóval minden, ami szerves és lebomlik.

Az edény aljára első lépésként öntsünk rá kb. 7-10 cm vastag komposzt réteget, ezt nagyobb kertészetekben megvásárolhatjuk. Erre helyezzük rá a gilisztákat. Majd takarjuk be őket egy újabb vékony réteg komposzttal. A konyhai és egyéb hulladékot csak akkor öntsük rá az edényre, ha a giliszták már a föld felszínén vannak, ekkor jöhet rá egy réteg hulladék. Majd várjunk vele pár napig, és ha a giliszták újra a tetején vannak, jöhet az újabb réteg hulladék.


Majd időnként szitáljuk át az edény tartalmát, hogy a giliszták és a komposzt külön váljon, majd kezdjük elölről az egészet. A giliszta tenyészetünket napfénytől védett helyre tegyük, mert csak árnyékos hűvös helyen lesznek gilisztáink aktívak. Télen a folyamat lelassul, ezért ilyenkor védett fagymentes helyre pl. garázsba helyezzük el az edényt.

Így egész évben folyamatosan tudjuk növényeinket a jó minőségű talajt biztosítani, és mindez egy fillérünkbe sem kerül.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!