szombat, 21 október 2017

Tervezzük meg a 2012-es kertünket.

Bár a tél még javában tombol januárban, már elkezdhetjük megtervezni az idei kertet, mit hová szeretnénk ültetni.

 

Januárban még bőven van rá időnk, hogy tervezgessünk, és körbe nézzünk a kertészetekben és a katalógusokban, mit kínálnak az idei évre, és milyen újdonságot tudunk kertünkbe telepíteni.

Kérjünk be több katalógust, nézzük át a kertészeti magazinokat és keressünk új ötleteket, növényeket, majd vegyünk elő egy papírt és kezdjük el megtervezni kertünket.

Kertészeti katalógusok:

Sieberz >>>>>

Bakker >>>>

Starkl >>>>>

Kertészeti áruházak:

Oázis kertészet>>>>>

New Garden >>>>>>

Viris kertészet >>>>>

Online kertészetek:

Zöldstúdió kertészet >>>>>>

Dzsungelország >>>>>>

Sajnos a gazdasági válság hatását még mindig érezzük, így talán nem jut annyi pénz, kertünkre, mint szeretnénk, de semmi gond, ha nem jut drága növényekre, és különlegességre, vásároljunk pár száz forintos magokat és így máris kevesebb pénzből tudunk sok szép növényt telepíteni kertünkbe. Vethetünk egynyári, évelő fűszernövény, vagy zöldség magokat is akár a legkisebb kertbe, erkélyre, teraszra.


Vegyük, át milyen kerti munkákat kell majd elvégezni tavasszal, vizsgáljuk át a szerszámokat, éleztessük meg a metszőollót, vagy épp tisztítsuk meg a fűnyírót, ha pedig valamelyik szerszám már használhatatlan most szerezzünk be újat helyette.

Ha az idő engedi akár a kertet is feláshatjuk egy napsütötte hétvégén, és ha már felássuk, forgassunk be a talajba némi istállótrágyát vagy komposztot is, így tápanyaggal látjuk el a talajt, amely az ültetési időszakig még lebomlik.


Amennyiben az idén új kertet szeretnénk tervezni, vagy új növényekre vágyunk használjuk fel a kerttervező programot így máris könnyebb lesz elképzelni hogyan is fog kertünk kinézni, ha végső helyére kerül a pázsit, vagy épp az örökzöldek.

A kerttervező program itt elérhető>>>>

Ha új növényekre van szükségünk, de nem szeretnénk sok pénzt elkölteni, csak be kell lépni a csere-bere fórumba ahol az ország minden tájáról vannak növény barátok, akik szívesen cserélgetnek növényeket, magokat, virágokat teljesen ingyen, és sok –sok szeretettel.

A fórum itt elérhető>>>>>

Ha rendelkezünk egy 10-15 fokos világos előtérrel, vagy folyosóval akár már január végén vethetünk magokat poharakba vagy ládába, így tavasszal a kész kifejlett palántákat tudunk a kertbe kiültetni.


Bátran próbáljunk ki újdonságokat így pl. ültethetünk idén articsókát, rebarbarát, vagy akár tojásgyümölcsöt, spárgát, vagy mogyorót.


Közben tisztítsuk meg kertünket, ha maradt még faág, gyom, egyéb nem kívánatos elem kertünkbe, így tavaszra már tiszta terep vár minket hogy a tavaszi napsütés hatására úja kertészkedhessünk.

Már csak két hónap és újra gyönyörködhetünk a szebbnél szebb tavaszi virágokban, és növények szépségében.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Legyen Budapest igazi virágváros!

A Fővárosi Vízművek és a Füvészkert közös pályázatot hirdet a Budapesten és agglomerációjában élő hobbikertészeknek. Bővebben...:

A jó magnak jó talaj kell!

Aki kertészkedni szeretne, első lépésként a talaj minőségét kell szemügyre vennie, hiszen jó talaj nélkül nincsenek szép növények és ízletes zöldségek sem.

Bővebben...:

Nem mindegy melyik ablakba tesszük a növényeket!

A növények számára a fény az egyik legfontosabb életfeltétel. Ám nem mindegy, melyik növényt melyik ablakba tesszük, és milyen fényt biztosítunk számára.

Bővebben...:

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...:

A kínai tollborzfű gondozása és ültetése

A kínai tollborzfű (pennisetum alopecuroides) egy dézsában is nevelhető évelő díszfű, amely augusztustól októberig virágzik kertünkben, erkélyünkön.

Bővebben...:

Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...:

Gyümölcsfák metszése

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan, és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a gyümölcsfák metszésének alapjait.

Bővebben...:

Dobjuk fel a konyhakertet articsókával!

Ha valami új izgalmas és finom növényt keres a konyhakertbe, próbálja ki az articsókát. Az articsóka( Cynara cardunculus) nem csak finom és egészséges zöldségnövény, de egyben egy igen gyönyörű dísznövény is.

Bővebben...:

Ültessünk zöldség különlegességeket a kertbe!

Ha már ö is unja a megszokott kerti növényeket és vágyik valami újra, próbálja ki a következő zöldség különlegességeket! Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: