szerda, 28 június 2017

Tervezzük meg a 2012-es kertünket.

Bár a tél még javában tombol januárban, már elkezdhetjük megtervezni az idei kertet, mit hová szeretnénk ültetni.

 

Januárban még bőven van rá időnk, hogy tervezgessünk, és körbe nézzünk a kertészetekben és a katalógusokban, mit kínálnak az idei évre, és milyen újdonságot tudunk kertünkbe telepíteni.

Kérjünk be több katalógust, nézzük át a kertészeti magazinokat és keressünk új ötleteket, növényeket, majd vegyünk elő egy papírt és kezdjük el megtervezni kertünket.

Kertészeti katalógusok:

Sieberz >>>>>

Bakker >>>>

Starkl >>>>>

Kertészeti áruházak:

Oázis kertészet>>>>>

New Garden >>>>>>

Viris kertészet >>>>>

Online kertészetek:

Zöldstúdió kertészet >>>>>>

Dzsungelország >>>>>>

Sajnos a gazdasági válság hatását még mindig érezzük, így talán nem jut annyi pénz, kertünkre, mint szeretnénk, de semmi gond, ha nem jut drága növényekre, és különlegességre, vásároljunk pár száz forintos magokat és így máris kevesebb pénzből tudunk sok szép növényt telepíteni kertünkbe. Vethetünk egynyári, évelő fűszernövény, vagy zöldség magokat is akár a legkisebb kertbe, erkélyre, teraszra.


Vegyük, át milyen kerti munkákat kell majd elvégezni tavasszal, vizsgáljuk át a szerszámokat, éleztessük meg a metszőollót, vagy épp tisztítsuk meg a fűnyírót, ha pedig valamelyik szerszám már használhatatlan most szerezzünk be újat helyette.

Ha az idő engedi akár a kertet is feláshatjuk egy napsütötte hétvégén, és ha már felássuk, forgassunk be a talajba némi istállótrágyát vagy komposztot is, így tápanyaggal látjuk el a talajt, amely az ültetési időszakig még lebomlik.


Amennyiben az idén új kertet szeretnénk tervezni, vagy új növényekre vágyunk használjuk fel a kerttervező programot így máris könnyebb lesz elképzelni hogyan is fog kertünk kinézni, ha végső helyére kerül a pázsit, vagy épp az örökzöldek.

A kerttervező program itt elérhető>>>>

Ha új növényekre van szükségünk, de nem szeretnénk sok pénzt elkölteni, csak be kell lépni a csere-bere fórumba ahol az ország minden tájáról vannak növény barátok, akik szívesen cserélgetnek növényeket, magokat, virágokat teljesen ingyen, és sok –sok szeretettel.

A fórum itt elérhető>>>>>

Ha rendelkezünk egy 10-15 fokos világos előtérrel, vagy folyosóval akár már január végén vethetünk magokat poharakba vagy ládába, így tavasszal a kész kifejlett palántákat tudunk a kertbe kiültetni.


Bátran próbáljunk ki újdonságokat így pl. ültethetünk idén articsókát, rebarbarát, vagy akár tojásgyümölcsöt, spárgát, vagy mogyorót.


Közben tisztítsuk meg kertünket, ha maradt még faág, gyom, egyéb nem kívánatos elem kertünkbe, így tavaszra már tiszta terep vár minket hogy a tavaszi napsütés hatására úja kertészkedhessünk.

Már csak két hónap és újra gyönyörködhetünk a szebbnél szebb tavaszi virágokban, és növények szépségében.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

4 remek tipp a kerthez amelyeket Nagyszüleink még használtak!

Számtalan apró tipp és praktika létezik, amelyeket még Nagymamáink és Nagypapáink alkalmaztak a kertben, most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Bővebben...:

A műtrágya javítja a talaj tápanyag ellátását

A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a napfény és a talajban található tápanyagok. Ám ha a talajból kifogy, a tápanyag segíthetünk rajta műtrágyával.

Bővebben...:

Így ültessünk illatos virágos kertet!

Gondolta volna kedves olvasó, hogy egy kertben akár több száz különböző illattal is találkozhatunk? Ehhez nem kell más, mint ügyesen ültetni a növényeket kertünkbe!

Bővebben...:

Frézia a kertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot. Már márciustól ültethető, ez a kedves tavaszi hagymás virág kertünkbe. Bővebben...:

A dália ültetése és gondozása

A dália a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája került, aki a kertészetekbe.

Bővebben...:

Páfrányok a kertünkben

Megszokott látvány a hazai kertekben a gyönyörű üde zöld levelű kerti páfrány, amely kecses leveleivel, mutatós díszé válik.

Bővebben...:

Egy trópusi zöldség az édes burgonya!

Főzőműsorokban egyre gyakrabban halljuk az édes burgonya nevét, de a hazai konyhában nem tudjuk milyen növényről és zöldségről van szó!

Bővebben...:

Ismerjük meg a gyümölcsök tápanyagigényeit!

A különböző gyümölcsök tápanyag igénye is nagyban eltérő, így ha azt szeretnénk, hogy az almafánk, vagy a barackfánk roskadozzon a gyümölcsöktől, amelyek édesek és lédúsak, ismerjük meg a tápanyagigényüket.

Bővebben...:

A citromfa ültetése lépésről lépésre videóval!

A citromfa ültetése nem egy nagy ördöngösség, de érdemes néhány szabályt betartani, hogy a növényt ne terhelje meg az átültetés.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: