A gyantás levelű sziklásfenyő latin nevén: Pinus longaeva a sziklás hegységben él Colorado és Arizona tájain. Ez a fenyőfajta igen lassan növekszik, alacsony kissé szabálytalan kúp alakú koronát növeszt. A sziklás hegység zord időjárásán és vad erdeiben 2500 és 3000 méter magasan élnek.

A fenyő kérge pikkelyes, tűi 4-5 cm hosszúak, és jellegzetessége hogy fehér színű gyantacseppek ülnek rajta. Ennek a fenyőnek az átlag életkora 2000-2500 év, de nemrég a tudósok egy speciális karbon vizsgálattal 5000 évre vezették vissza a fa életkorát. Eredeti élőhelyén a ma élő állományban sok 1500-2000 éves példány található.

És hogy hogyan lehetséges, hogy egy fa 5000 évig is éljen. Sehogy.

Ezek a fák a második vagy a harmadik ezer év után belül már teljesen szétkorhadnak, de a gyanta, amiről a nevét is kapta kívülről konzerválja a fát, így lehetséges, hogy 5000 évig is sértetlen maradjon, a hideg fagyos és szeles időjárás ellenére is.


Bár hihetetlen, de ezt a fenyőt itthon is ültethetjük kertünkbe. Talajban nem válogat, de az erősen meszes talajt nem kedveli. Szárasság tűrő fajta a túllocsolást nem kedveli, és természetesen nem fagyérzékeny.

Ám ami ennél is meglepőbb, hogy találtak olyan fát is, amely már közel 8000 éves.

Ezt a fenyőt nem rég fedezték fel tudósok, a Svéd országot Norvégiától elválasztó erdők mélyén, ahol ember nem jár, így nincs fakitermelés sem. A fák szénizotópos kormeghatározását Floridában, Miamiban végezték, s mint kiderült, a legidősebb közülük nyolcezer éves. „Ez alapján a svéd lucfenyők a világ legidősebb élő fái” - nyilatkozta Leif Kullman, az Umeai Egyetem professzora.

Az eddigi rekorder, a kaliforniai famatuzsálem - egy toklászos erdei fenyő – korát „mindössze” 4500-5000 évesre becsülik.

Ezek a fenyők minden alkalommal új törzset növesztettek ugyanabból a gyökérrendszerből, így genetikailag azonosak a 8000 évvel, ezelőtti fákkal.

Nos, úgy tűnik, hogy a legutóbbi jégkorszak, ami 10000 ével ezelőtt volt, ezek a fenyők eresztettek elsőnek gyökeret, és az hogy ez a fenyő még ma is áll, a tudósoknak olyan mintha egy dinoszauruszt találtak volna meg éppen.

Az évgyűrűk vizsgálata során nagyon sok hasznos információra lelnek, és elemezhetik az elmúlt 8000 év időjárását és klímáját.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!