A tavaszi hagymás virágokat, mint a tulipán, jácint nárcisz, akár a kertbe, de lakásban is tarthatjuk. Talán pont ön is kapott nőnapra ilyen virágot, vagy csak meglepte magát januárban egy cserép jácinttal. De ezek a szép növények most pihenni térnek, és kezdenek elnyílni, ami nem túl szép látvány.

Ám ahhoz hogy jövőre újra virágot hozzanak, ügyesen kell őket most eltenni. Ha azt látjuk, hogy kezd a virág elnyílni, száradni és sárgulni, semmiképp ne vágjuk le a szárról, hanem hagyjuk rajta az elnyílt virágot, sőt azt is várjuk, meg amíg az összes levél teljesen el nem sárgul és szárad. Miért fontos ez?


Mert a folyamat közben az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába, így jövő tavasszal a hagyma teljes erejével a virágzásra tud majd összpontosítani. A hagymás növények minden kellő tápanyagot a hagymában tárolnak, ezért van az hogy amikor kint még se napsütés, de eső ők már akkor is virágot hoznak, mert a hagyma tárolja a kellő nedvességet és minden fontos tápanyagot.

Ha levágjuk, a virágot idő előtt a hagyma kifogy a tápanyagból így jövőre ne is számítsunk új virágra. Mivel a száraz sárgult kóró tavaszi virág nem túl szép látvány, tegyük bátran el az egyik sötét sarokba a növényt ahol senki nem látja, és amikor már minden részlet száraz rajta csak akkor vágjuk le a leveleket és a virágot, majd tegyük el a hagymát jövő tavaszig.

Aki kertben tartja ezeket a szép virágokat, szintén érdemes így eljárni velük, majd a szorgalmas kertész felszedi a hagymákat őszig, osztályozza, és újságpapírba csomagolva elteszi őket, hiszen a kertben már kell a hely az egynyári és évelő növényeknek. Ősszel a hagymákat újra kiültethetjük a kertbe, vagy cserépbe, így karácsonyra, de akár februárra újra élvezhetjük a tavaszi virágok csodálatos színét és illatát.

Ezt olvasta már?

A legszebb hagymás szobanövény az Amarillisz!

Így ültessünk hagymás növényt cserépbe ősszel!

Korán nyíló tavaszi hagymás növény a törpe nőszirom


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!