Eredeti élőhelye Dél Afrika épp ezért nálunk is jól viseli a meleg nyári napsütést és a hőséget. Hajtásai elfekvők, kúszók kb. 30 cm hosszúra is megnőhet.

Apró virágai már május második felétől nyílnak és egészen októberig pompáznak az apró párnaszerű virágzatok. Ma már kapható fehér és rózsaszín fajta is mégis a kék lobélia a legelterjedtebb.


A lobéliát nem csak a kertbe, de erkélyünkre is ültethetjük, legyen szó balkonládáról vagy egy nagyobb dézsáról feltűnő színfolt lesz. A kert napos részébe talajtakaróként vagy szegélynövényként is kitűnő választás, nagyon jól mutat más alacsony növésű kerti virággal így pl. a bársonyvirág törpe változatával, fehér mézvirággal, vagy petúniával.

Balkonládába muskátlik elé is ültethetjük vagy csüngő növények közé függő kosárba is dekoratív társ lesz. Ültetés után egy hónap múlva már hetente egyszer adhatunk neki virágzás serkentő tápoldatot így biztosítva lesz a folyamatos virágzás. Érdemes a nyár folyamán kétszer is visszavágni a tövet, főleg ha balkon ládába vagy virágtartóba neveljük, mert így megelőzzük a tő kiöregedését.

Szaporítása magvetésről vagy tavasszal készen megvásárolható előnevelt palántáról is lehet, a magokat március végén a palántákat csak május végén ültessük ki. A frissen kiültet palántákat az első hónapban érdemes árnyékolni, mert a tavaszi nap kiégetheti a friss növényeket.

A lobélia a romantikát hozza el kertünkbe, lila bársonyos színes virágaival.

 Ezt olvasta már?

A cserjés margaréta gondozása

A kerti mályvarózsa gondozása

A nyár legszínesebb virága: coleus

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!