Egy gyönyörű egynyári virág, amely Kis Ázsiától egészen Indiáig megtalálható, sőt nagyobb területeken termesztik is, a sáfrány mellett, hiszen míg a sáfrány méreg drága fűszernövény a sáfrányos szeklice elérhető áron színezi az ételeket és süteményeket.

Kedveli a száraz napos meleg klímát így kertünkben is jól viseli a száraz meleg napsütéses időszakot. Virágai kissé hasonlítanak a bogáncsra, a virágfejek erősek, szúrós szélűek, és gyönyörű sárga és narancssárga színben pompáznak. A virágok kiemelkednek a sötétzöld szintén szúrós szélű levelek közül, amelyek így még szebb kontrasztot alkotnak.


Hazájában festő növényként használják fel, bár itthon még nem túl elterjedt, sem mint konyhai, sem mint kerti növény. Hazai virágboltokban leginkább a száraz kötészetben találkozhatunk vele, hiszen sokáig megmarad a szép színes virág, kiszárítva vázába téve.

Május végétől egészen őszig folyamatosan virágzik, ültethetjük virágágyásokba, nagyobb dézsákba, vagy sziklakertbe is. Magassága elérheti akár 100 cm.-t is, és egy bokor akár 30 cm széles is lehet.


A magokat már áprilisban elvethetjük védett helyre, cserépbe vagy ládába, de május közepétől már a szabadba is szórhatjuk őket végső helyre 25-30.-es sor és tőtávolságra.

A virágok vágott virágnak is alkalmasak, de színezésre alkalmasak pl. húslevesbe, süteményekbe, italokba, vagy rizs ételek mellé.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!