Ennek oka, hogy a legtöbb kertbarát azzal a kifogással él, miszerint neki nincs akkor kertje, hogy napraforgót ültessen, hiszen ez a növény akár 150-180 cm magasra is megnőhet.

 

Nos, nekik jó hírrel szolgálhatunk, ma már számtalan olyan nemesített napraforgó is a piacon van, amelyek alacsony növésűek, és mindössze 30-40 cm magasra nőnek meg. A magasabb napraforgót pedig ültethetjük a kerítés vagy a házfal mellé és elé, így nyáron fantasztikus színfolt lesz kertünkbe.

Az alacsonyabb napraforgók közül választhatunk telt virágút, vagy színkeveréket, ezeket pedig egynyári virágágyásokba vagy egy gyönyörű sárga virágágyásba is beilleszthetjük. Ha szakaszosan vetjük a napraforgót, biztosak lehetünk benne, hogy egész nyáron át virágozni fog a kertünkben.


Ha valaki nem rendelkezik kerttel, az se szomorkodjon, hiszen a törpe napraforgót egy közepes méretű cserépbe is ültethetjük, így az erkélyt, vagy a teraszt fogja díszíteni. Nyáron a kedvünk vidámabb, hiszen a napsütéstől szinte feltöltődünk energiával, de a sárga szín már önmagában is jókedvre derít minket.


Épp ezért ha az idő nyáron kicsit borongósabb, elég ránézni egy gyönyörű aranyló sárga napraforgóra, és máris jó hatással lesz lelkünkre. Bátran ültessünk minél több sárga virágot kertünkbe, és ezt a színt emeljük ki valamilyen másik színnel, pl. narancssárgával, kékkel, pirossal, és máris izgalmasabb lesz a kertünk.


A kék színű virágok közül, amely lehet lila is, nagyon jól mutat a napraforgó mellett a levendula, a zsálya, a verbéna, a szarkaláb, és az orgona.

A pirosa színű virágok közül társíthatunk mellé muskátlit, kasvirágot, a vörös árnyalatú napraforgót, vagy lángvirágot.


A sárga színnél pedig a napraforgók széles családját hívhatjuk segítségül, és a kúpvirágot, a menyecskeszemet, vagy a cickafarkot. De ne csak a színekkel játszunk kertünkbe, hanem a virágok formájával is, hiszen mind méretben mind a virágok formájában lehet variálni az ágyások között.

A napraforgónak szinte egyetlen igénye van, hogy nagyon sok napfény érje, így csak olyan helyre érdemes kertünkbe ültetni ezt a növényt ahol egész nap éri a napsugár, természetesen a virágok követik a nap útját, így érdemes úgy ültetni a napraforgót, hogy mi mindig szemből lássuk a gyönyörű hatalmas sárga virágokat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!