A petúniáknál két nagy csoportot különböztetünk meg, a felfelé törekvő és a futó petúniákat. Az alacsony bokrosabb petúniákat balkonládákba, cserepekbe, vagy virágágyásba érdemes ültetni, míg a futó, vagy fél futó fajták a csüngő vagy akasztós virágtartókban mutatnak jobban. A petúniák csoportosan mutatnak a legszebben, de nagyon jól illik mellé a muskátli, a lobélia, vagy más egynyári növény.

A petúniák már májustól ontják a fantasztikus sárga, fehér, piros, rózsaszín, lila, színekben pompázó szimpla, dupla, rojtos, vagy hullámos virágokat. Ma már egyre több az illatos petúniafajta, de a nemesítők arra is odafigyelnek, hogy a növények jól bírják az esőt, a szelet, és a tűző napsülést is.

Rózsaszín nagy virágú petúnia

A petúnia ültetése és gondozása

A petúnia imádja a napos meleg helyeket, de mivel időjárásunk szép lassan megváltozik, a jelenlegi nyári tartós hőséget már a petúniák sem bírják mindig, így az sem baj, ha nem egész nap éri napsütés a növényeket, elég, ha napi öt, hat órán keresztül vannak napon.

 Amikor sikerült kiválasztani a megfelelő petúnia fajtát, elindulhatunk bevásárolni a megfelelő mennyiségű palántát.25-30 cm sor és tőtávolságot érdemes számolni, nem szabad túl zsúfolni az ültető edényeket. Fontos, hogy az ültetést csak akkor kezdjük el, amikor éjszak már nem fenyegetik fagyok a növényeket, ne siessük el a beültetést.

Ültetéshez érdemes tápanyagban gazdag laza jó vízáteresztő képességű virágföldet használni, a legjobb, ha tőzeg alapú komposzttal vagy istállótrágyával bekevert virágföldet használunk az ültetéshez.

A beültetés után locsoljuk be jó alaposan a talajt, és mivel a petúnia egy tápanyag igényes növény, az ültetés után egy hónappal, már adhatunk az öntöző víz mellé egy kupak tápoldatot is, így biztosítva a növény számára a folyamatos tápanyag ellátást.

Kis virágú rózsaszín petúnia

Nyáron a nagy melegben fontos, hogy naponta kétszer is locsoljuk a talajt, kora reggel és késő este, napközben, amikor a napfény éri a növényt nem szabad locsolni, mert kiégethetjük a növényt. Tavasszal, vagy ha napokig esik az eső, akkor viszont érdemes védett helyre vinni, mert a túl sok nedvesség is káros lehet a növény számára, amikor a hőmérséklet sem olyan magas, hogy a növény földje hamar kiszáradjon. Nyáron a tápoldatozás és a rendszeres locsolás mellett érdemes az elnyílt virágokat eltávolítani, és ha szükséges metszeni a növényt, így folyamatosan újabb virágzásra serkentjük a petúniákat.

Csüngő petúnia

A csüngő petúnia gondozása

A csüngő petúniák gondozása sem okoz túl nagy nehézséget, mégis van, akinél a csüngő petúniák egész nyáron át ontják a virágokat, míg másoknál elszáradnak és tönkre mennek. A csüngő petúniát szintén csak olyan helyre tegyük, ahol napi minimum hat órán át éri a napfény, félárnyékban sajnos a petúnia nem fog virágozni.

Mivel itt is elég kevés a föld mennyisége, amelybe a petúniát elültettük, naponta kétszer kell öntözni a nyári hőségben, kora reggel és késő este, valamint akár hetente kétszer is adhatunk az öntözővízhez egy kupak tápoldatot, mivel itt a növény méretei miatt még nagyobb a tápanyagigény.

Ahhoz, hogy a csüngő petúniák szépek és egészségesek legyenek, korlátozni kell a növekedésüket, amikor a növény eléri, az egy métert kezdjük el metszeni a hajtásokat. Ha azt látjuk, hogy a növény már csak az alsó részén hoz virágokat, fent pedig kopaszodik, szintén érdemes visszametszeni, és egy vasban gazdag tápoldatos vízzel meglocsolni. A tápoldatoknál mindig inkább kevesebbet, mint többet adagoljunk, olvassuk el a gyártó ajánlását az adagolás során.

Futó rózsaszín petúnia                                                            

Végül a petúnia fajták széles választéka

A petúniák fajta választéka már-már zavarba ejtő, de azért néhány fajtát bemutatunk.

Petúnia grandiflora : Nagy virágú petúnia

Ebbe a csoportba tartozik a Merlin blue morn" (fehér és kék virágok), „Supercascade" sorozat (sok színben), „Daddy" sorozat (rózsaszín és lila virágok) és az „Ultra" sorozat (változatos színekben). Ez utóbbi csoportba tartoznak a kettős színárnyalatú petúniák.

Petunia hedgiflora kb. 15 cm magasra megnövő fajta, több színben is kapható.

Petunia multiflora kis virágú petúnia, ahol a virágok átmérője kb. 4-5 cm. Kedvelt fajták a Carpet és a surfinia ide tartozik a csüngő petúnia is.

És az utóbbi évek kedvence lett a kisvirágú petúnia a petunia milliflora, amely 2-3 cm.-es virágokkal rendelkezik, de ezeket nagy tömegben hozza, és a szél, valamint az eső sem tud benne kárt tenni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!