Szeretnél nyáron kiülni a teraszra este pihenni, de 10 percen belül már a tizedik szúnyog csíp beléd? Ugye ismerős neked is? Megmutatjuk milyen növényeket érdemes elhelyezni a teraszon, hogy elkerüljenek a szúnyogok messzire!

A szúnyogok szemtelensége sajnos évről évre egyre nő, ráadásul a klímaváltozás miatt új szúnyog fajták is megjelennek, amelyek újabb betegségeket és fertőzéseket is terjesztenek, ilyen a Zika vírus, vagy a nyugat-nílusi láz,így már nem csak azért kell ellenük védekezni, mert a csípésük viszket, hanem az egészségünkre is veszélyes vírusok és betegségek miatt is.

Sajnos 100 %-os védelem nincs a szúnyogok ellen, de ha kombinálod a védelmi lehetőségeket, nyugodtan kiülhetsz esténként a teraszodra, és pihenhetsz.

Szerencsére ma már számtalan szúnyogriasztó eszközt tudsz beszerezni a szakboltokban, de egyik sem nyújt teljes védelmet, épp ezért ha végképp nem tudsz más megoldást, érdemes szúnyoghálót szerelni a teraszodra, így nem tudnak a vérszívók bejutni. Itthon ez még nem egy elterjedt megoldás, de lassan már csak így lehet ellenük biztonságban lenni.

 

Pocsolyák és víztócsák

Nézz körbe a teraszon és főleg a kertben, mivel a szúnyogok imádják a pocsolyákat, kisebb víztócsákat, de az is elég, ha egy kint felejtett edényben benne marad egy kevés víz, ott a szúnyogok máris szaporodni kezdenek.

De ezen kívül érdemes a már említett eszközöket is beszerezni, néhány szúnyogriasztó gyertyát, illatosítót, illóolajokat, szúnyogriasztó spirálokat, elektromos eszközöket, és olyan növényeket, amelyek illatukkal is képesek elriasztani ezeket a kellemetlen és bosszantó rovarokat.

Szúnyogriasztó növények

Mutattunk néhány hasznos növényt, amelyekkel érdemes magadat körbevenni a teraszon is:

  1. Citromfű

A citromfű nem hiányozhat egyetlen fűszerkertből sem, hiszen kellemes citrusos illata mellett egy igen sokoldalú gyógynövény, amely nyugtató és stresszűző, valamint fertőtlenítő hatással is rendelkezik. De szerencsére a szúnyogok nem kedvelik a citromfű illatát, ezért érdemes néhány cserép citromfűvel elhelyezned a teraszon, sőt akár szárított csokrokat is tehetsz belőle mindenhová, vagy a friss növénnyel bedörzsölheted a bőrödet, így sikeres távolt tudod tartani a szúnyogokat. Esténként pedig igyál meg egy pohár finom citromfű teát, amely segít, hogy éjszaka jobban aludjál.

2.Szúnyogriasztó növény, vagyis kakassarkantyú!

Nem hiába kapta ez a szép dísznövény ezt a különleges nevet, hiszen apró kis ovális levelei egy jellegzetes kámfor illatot bocsájtanak ki magukból, ami miatt a rovarok, szúnyogok és molylepkék is elkerülik a körzetét.  Így ha nyáron elhelyezünk néhány cserép szúnyogriasztó növényt a kertbe, vagy a balkonládákba sokkal kevesebb szúnyog fog minket megtámadni

A szúnyogriasztó, amely egy évelő dísznövény nyáron a balkonládák és az akasztós virágtartók kedvelt dísznövénye, hiszen gondozása egyszerű, és tarka színes leveleivel gyönyörű színfolt lesz az erkélyen vagy teraszon.

 Szúnyogriasztó növény virágtartóban

3 . Levendula

A levendula cserépben nem érzi magát jól, ezért inkább a terasz közelébe a kertbe ültess el néhány tő illatos levendulát. Nyáron a virágzás idején szedj le egy nagy csokor levendulavirágot, fejjel lefelé akaszd fel, és száríts ki a virágokat. Végül töltsd bele kis vászonzsákokba a levendula virágot, és helyezd el őket a teraszon. A szárított levendula illata távol tartja a szúnyogokat.

  1. Menta

A menta amellett, hogy különleges kámforos illatával távol tartja a szúnyogokat, még a nyári hűsítő limonádét vagy koktélt is feldobja, így mindenképp érdemes a fűszerkertbe ültetni belőle, de akár nagyobb cserépbe is ültethetsz néhány tövet.

  1. Bazsalikom és rozmaring

Mindkét fűszernövényben igen magas az illóolaj tartalom, így illatukat már messziről megérzik a szúnyogok. Tegyél néhány cserép illatos fűszernövényt egy szép kosárba vagy virágtartóba, és helyezd el őket a terasz asztalon. Ráadásul a grillezés során is felhasználhatod a friss hajtásokat, a grill húsok ízesítésére.

  1. Körömvirág

A körömvirág a legjobb segítőd a biokertben, hiszen kártevőűző képessége kiemelkedő, de ugyanígy a szúnyogokat is képes távolt tartani. Szintén a kertbe vagy a balkonládába érdemes belőle több tövet is ültetni, ráadásul gyönyörű dekorációt tudsz készíteni belőle a teraszra nyáron.

  1. Még több növény

Érdemes még diófát ültetni a terasz mellé, ha van elég nagy hely a kertben, de a paradicsom, a ricinus, a dohányvirág, bársonyvirág is remek szúnyogűző.

Ezekből a növényekből akár illóolajokat is érdemes beszerezni, és egy aromalámpába néhány cseppet elhelyezni, így esténként élvezheted a friss levegőt és a szúnyogmentes pihenést.

A cikk folytatása: 5 évelő dísznövény, amelyeket a balkonra is ültethetsz!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!