Az erdei csillagfürt (Lupinus polyphyllus hibridek) Észak-Amerikából származnak, majd innen került be elsőként a 19. században az Angol kertekbe, végül Európába. A csillagfürt a pillangós virágúak családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy a gyökereiben lévő sarjgumók képesek megkötni a nitrogént, így ha elültetsz a kertedben egy erdei csillagfürtöt, az nagyban javítja a talaj szerkezetét, és növeli a talaj nitrogén tartalmát.

Ma már számtalan színben megtalálható a csillagfürt a hazai kertészetekben is, amely régen is a vidéki kertek egyik meghatározó jellemző virága volt, ám ma újra divatba jön a hobbykertekben a mutatós újazott levelei és az akár egy méter magas sok színben tündöklő virágai miatt is.

A csillagfürt fajtái:

A legkeresettebb fajta az akár 100 cm magasságot is elérő Russel hibridek, amelyek fehér, sárga, narancs, piros, rózsaszín, liláskék színben pompáznak, de gyakran kétszínű virágokat is megtaláljuk a kertészetekben.

Az alacsonyabb fajták, mint pl. a Nanus russel fajták, ezek közül az is a Lulu és a Minarett fantasztikus szín kavalkádban vásárolhatod meg, de ezeknek a magassága mindössze 40-50 cm, ám látványosságuk és szépségük nem marad el a magasabb csillagfürtök bájától.

Erdei csillagfürt levelei

Erdei Csillagfürt ültetése

Ha szeretnél csillagfürtöt ültetni a kertedbe, érdemes ellátogatni egy közeli kertészetbe, és egy egészséges erős kifejlett növényt megvásárolni.  Ennek ára gyakran 3-5000 Ft között mozog, de mivel évelő növényről van szó, érdemes egyszer beruházni az árát, mert utána tőosztással már lehet szaporítani az anyatövet.

Az ültetéshez a tavaszi és a kora őszi időszak az ideális, egy napos fekvésű kertbe érdemes elültetni a csillagfürtöt, ahol jó vízelvezetésű a talaj. Amennyiben több csillagfürtöt is vásárolsz, és csoportosan szeretnéd elültetni,a növényeket, az ültetés során figyelj oda a tőtávolságra, hiszen a végső magasságuk elérheti akár az egy métert is, így az egyes töveket egymástól minimum 30-40 cm.-re ültesd el.

Rózsaszínű erdei csillagfürt

A csillagfürt gondozása:

A csillagfürtöt nem kell állandóan öntözni, de a nyári tartós szárazság idején, meghálálja a rendszeres locsolást. A magasabb fajtákat érdemes már az ültetés során egy erős karóval megtámasztani, és a virágzás végén az elnyílt virágokat ki kell vágni, így meghosszabbíthatod a virágzás idejét.

Ha a virágzás után egy kis tápoldattal is kedveskedsz a csillagfürtnek, akkor egy második késő őszi virágzásra is számíthatsz. Ősszel, amikor kezd beköszönteni fagyos hideg időjárás, a föld felett kb. 15-20 cm magasságban vágd vissza a hajtásokat, és a fiatal példányok tövét télire takard be vékony rétegben.

Az erdei csillagfürt szaporítása magvetéssel

Ha sok csillagfürtöt szeretnél a kertedbe ültetni, de nem akarsz a kifejlett növényekre pénzt költeni, vásárolj a kertészetben csillagfürt magokat.

A magokat egy dörzspapírral érdemes  kissé megdörzsölni és vetés előtt 1 napra vízbe áztatni. Ezután szórd el a magokat kis cserepekbe egy jó vízáteresztő képességű laza talajba és tedd őket egy világos 15-20 C fokos helyre, vagy májusban már közvetlenül az ágyásokba is vetheted a magokat.

Kék színű erdei csillagfürt virágok

A csillagfürt ősszel, ha rajta hagyod a virágokat, magától is elszórja a magjait, így tavasszal a kikelt kis csillagfürtöket is szét tudod majd ültetni, viszont ha nem szeretnéd, hogy a csillagfürt túlságosan elszaporodjon a kertedben, a virágokat még a magok beérése előtt le kell vágnod.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!