A szárított bolti fűszerek íz világa még csak nem is hasonlít egy frissen szedett fűszernövény ízére és zamatára, nem beszélve a számtalan vitaminról és ásványi anyagról, amely egy friss fűszernövényben megtalálható.

Egyre több hobbi kertész ültet kertjébe erkélyére fűszernövényt, így ma már sokan tapasztalják meg a fűszerek izgalmas és különleges világát.

A fűszerkert nem csak ételeink ízesítésére szolgál, de egyben a természet patikája is, hiszen nagymamáink még ismerték ezeknek a növényeknek a csodás gyógyító képességét, nekünk még újra fel kell fedezni ezt.

Egynyári fűszernövények:

Bazsalikom, borágó, kapor, petrezselyem, majoránna, turbolya, és porcsin.

Valamennyi ültethető kertbe, gondozásuk egyszerű, tavasszal magvetéssel érdemes kertünkbe vetni őket így pár száz forintból egész évre elegendő fűszer tartalékunk lesz.


Évelő fűszernövények:

Metélőhagyma, tárkony, citromfű, lestyán, borsfű, zsálya, kakukkfű, izsóp, borsmenta, levendula, rozmaring.

Mind az egynyári mind az évelő fűszernövényeket érdemes ültetni és felhasználni, még azokat is, amelyeket eddig soha nem próbáltuk ki.

Míg az egyik fűszernövénynek a magját használjuk fel, pl. mustár, addig a másiknak a levelét pl., kapor, de akár kombinálhatjuk is őket egymással. Lehetőleg egy ételbe 4-5 fűszernövénynél ne tegyünk többet, mert az már elnyomja az étel íz világát.

Ezek a növények valaha inkább a gyógynövény szerepét töltötték be, ám mára ez a tulajdonságuk feledésbe merült.


Azt sokan tudják, hogy a petrezselyemben igen magas arányban található meg a C-vitamin, mégis elfeledkezünk róla, amikor főzzünk. A citromfű pl. nagyon jó altató hatással bír, ám ha mindennap rendszeresen használjuk, rontja a látásunkat. A zsálya a metélőhagyma, és a kömény a zsíros ételek mellé javallott, hiszen elősegítik az emésztést, sőt a metélőhagymában igen magas a vas tartalom.


Néhány fűszernövény, mint pl. a zsálya, az izsóp, és a kakukkfű télen sem veszíti lombjából így ezek egész évben szedhetők.


A kapor hallatán a legtöbb háziasszonynak az uborka eltevése és savanyítása jut eszébe pedig ez a remek fűszernövény számtalan főzelék és saláta mellé adagolható, és a növény minden részét fel lehet használni.

Tehát ha megtanuljuk a fűszernövények gyógyító hatását és felfedezzük vitamin és ásványi anyag tartalmuk jelentőségét, máris más szemmel nézzünk rájuk a konyhában.

Ha tetszett a cikk küldje tovább!