Akinek van fűszerkertje, vagy az erkélyen nevel fűszernövényt, próbálja ki nyáron a finom illatos fűszerteákat, amelyek hűsítőek és még egészségesek is.

Borsos menta:

Aki egyszer megkóstolja a finom mentateát többé nem szabadul tőle. Ihatjuk önmagában vagy valódi gyümölccsel keverve. A borsos menta erős növekedésű, könnyen nevelhető fűszernövény, a teához a virágokat szedjük le.

Orvosi citromfű:

Egyedülálló citromos aromája miatt ideális nyáron a tea készítéséhez. Szintén keverhetjük más teával vagy friss valódi gyümölcsökkel. A növény leveleit még virágzás előtt érdemes begyűjteni, a folyamatos vágás elősegíti a növény erőteljesebb fejlődését.

Sárkányfű:

Kevésbé ismert fűszernövény, illata és íze a citromfűhöz hasonlít. Leveleit és virágát is felhasználhatjuk a nyári jeges tea elkészítéséhez.

Méhbalzsam:

Piros vagy lila virágaival az erkély és a fűszerkert különleges dísze lesz, a levelek itt is a citromfűhöz hasonlítanak ízben és illatban is. A teához a növény leveleit és virágát is fel lehet használni. Igénytelen könnyedén nevelhető fűszernövény erkélyen és kertben is.


Kamilla:

A kamilla virágából jellegzetes finom tea készíthető, ám napi két csészénél többet ne igyunk, mert szárító hatása van. A kamillát legkönnyebben magról tudjuk ültetni, cserépbe vagy a kertbe, majd nyáron a virágokat gyűjtsük be három nappal a nyílás után.

Az említett növényekből forró vagy jeges teát is készíthetünk, elég hozzá 2 dl forró víz és egy marék friss vagy szárított fűszernövény. A növényeket öntsük, le a vízzel majd hagyjuk állni kb. 5 percig és ízlés szerint ízesítve fogyasszuk. A jeges tea is hasonlóan készül, de itt a fele víz helyett öntsük fel jéghideg vízzel vagy jégkockákkal.

A fűszernövényekből saját magunk is összeállíthatunk fűszertea keveréket, ehhez adhatunk még levendulavirágot, körömvirágot, kamillát, rozmaringot, vagy gyümölcsteát is.