Ugye milyen finom volt?. Nézzük, hogyan tudjuk kertünkben termeszteni ezt a finom téli csemegét.

A fűszerkert egyik alapnövénye a metélőhagyma.Allium schoenoprasum

A metélő hagymát nagyon könnyű szaporítani és nevelni ezért minden kezdő kertész számára ideális növény, amelyet akár a konyha ablakban is nevelhetünk.

Nevezhetjük metélőhagymának, de hétköznapi nevén snidlingek is hívjuk. Ez a növény a liliom félék családjába tartozik, a növény a föld alatt hasonlóan a vöröshagymához apró kis hagymákat növeszt.

Két féle metélőhagymát termeszthetünk az egyik egy 60-70 cm magas erős levelű növény a másik, amit a boltok polcain is megtalálunk a finomabb levelű változat, amelyek csak 25-30 cm magasra nőnek meg. Ha legkisebb kertünk-erkélyünk teraszunk is van érdemes a metélőhagymát termeszteni, mert igen kis helyen elfér, és igen kevés gondozás mellett is szépen fejlődik.

Ültethetjük évelő növények közé, vagy egynyári ágyásba, hiszen ez a növény tavasztól őszig üde zöld színfoltot ad a kertnek, és nyáron június, júliusban gyönyörű kékeslila virágaival kápráztat el minket.

A magokat a nyár végén érdemes összegyűjteni, hogy jövőre újra tudjuk telepíteni a növényt kertünkbe.

A metélőhagyma igen sok értékes ásványi anyagot, nyomelemet, és vitamint is tartalmazz.

A magokat március végén, április elején ültessük el.

A vetés előtt a talajt érdemes műtrágyával beszórni, és ültetés után bőségesen beöntözni a talajt.

2-3 gramm mag kb. egy nm területre elég. A magvetés után kb. 3-4 hét múlva kelnek ki a magok. A csírázás idején bőségesen öntözést és tápanyag ellátást igényel a növény. Ha nem adunk elég tápanyagot a növénynek a levelek barnulnak, elszáradnak.


A magvetéstől számítva a 8-10. héten a palántákat ültessük át frissen felásott laza szerkezetű talajba ültessük át, 25 cm.-es sortávolságra. A kis palántákat érdemes csoportosan ültessük el, sokkal szebb lesz. A metélőhagyma évelő növény, de érdemes három-négyévente újra ültetni és más helyet keresni neki a kertben.

Az első évben nem érdemes még nyírni csak a második év után. Ősszel szedjük fel a hagymákat és fagymentes helyen tároljuk. Ültethetjük a hagymákat tavasszal kis poharakba, vagy cserépbe és az ablakpárkányon is nevelhetjük.

A metélőhagyma egész évben fogyasztható, de legértékesebb télen. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van. Nyersen fogyasztva szendvicsekre, salátákba is kiváló fűszernövény. Ezen kívül még túróba, babhoz, borsóhoz, és mártásokba is keverhetjük.