Éppen ezért egy diétás étel fűszerezésénél oda kell figyelni, milyen fűszert alkalmazunk!

Akit az orvos valamilyen betegség miatt diétára fogott, egyáltalán nem mindegy milyen fűszert használ az étel elkészítésénél. Amikor az emberek meghallják a diéta szót máris egy íztelen ételre gondolnak, pedig kellő odafigyeléssel a diétás ételt is lehet nagyon jól fűszerezni, és ízesíteni. Egy diéta lényege hogy kímélje szervezetünket, legtöbbször olyan ételsorból áll össze, amely nem terheli az emésztőrendszerünket, így az erős fűszereket, mint a só, bors, erős paprika, jobb ha kerüljük!

 

De egy fűszerezetlen ételt senki nem fog örömmel megenni, így a beteg gyakran meg sem eszi, pedig a betegség alatt pont az a lényeg hogy erőre kapjunk. A fűszereket úgy kell összeválogatni, hogy a már önmagában is tápláló alapanyagokból elkészült ételt még jobbá tegye, és ne csak ízesítse!

 

Bemutatunk néhány fűszer kombinációt, amelyet különböző betegségeknél hasznosan lehet alkalmazni!

 

Alacsony vérnyomás:

 

Rozmaring, ürömfű, borsikafű, bazsalikom, konyhakömény, koriander.

 

Bélgörcs esetén:

 

Ánizsmag, édeskömény, majoranna.

 

Cukorbetegség esetén:

 

Fontos a cukormentes étrend, amely mellé áfonyalevelet, citromot, retket, gombát, köményt és mustrát is adhatunk.

 

Elhízáskor:

 

Só és zsírmentes diéta javasolt, amelyhez lestyán gyökeret, zsályalevelet, petrezselyemzöldet és kaprot is adhatunk.

 

Érelmeszesedés ellen:

 

Borsmenta levelet, boróka bogyót, citromfűt, levendulát, és petrezselymet.

 

Felfúvódáshoz:

 

Ánizsmagot, fodormenta levelet, édesköménymagot, kapormagot, és bazsalikomot.

 

Izzadáskor:

 

Izsópfüvet, lestyán gyökeret, és zsálya levelet.

 

Máj, epe és vesebetegségnél:

 

Fűszerben és sóban szegény étrendet kell tartani, amihez borókabogyót, fehér ürömfűt, lestyán gyökeret, és petrezselymet is adhatunk.

 

Szívbetegség:

 

Sóban szegény diétát kell tartani, amelyhez levendulát, köménymagot, kaprot, majoránnát, vaníliát, fahéjat, szegfűszeget, zellert, paradicsomot adhatunk.

Természetesen mindez a betegséget magát nem oldja meg, de segíthet étrendünket változatosabbá tenni! Ha megtanuljuk a fűszereket jól kombinálni egymással és ki tudjuk használni gyógyító erejüket, bátran felhasználhatjuk őket a diétás étrendekben, mint ízesítő, és mint gyógyító hozzávalót is!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!