Ez a mediterrán életérzés minden üveg olívaolajban benne van!

A mediterrán vidékeken élő emberekről köztudott, hogy hosszabb életűek, mint a nyugat-európaiak. Ezt nyugodt életritmusuknak és táplálkozási szokásaiknak köszönhetik; sok zöldséget, gyümölcsöt és kevés vörös húst esznek, rendszeresen fogyasztanak viszont halat, illetve vörösbort, na és persze olívaolajat.

Bár Magyarországon ez utóbbiból egyre többet használnak, még közel sem annyit, mint Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban. Magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmának és a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően igen jó hatással van az egészségre. De nemcsak ezért érdemes használni, hanem azért is, mert jellegzetes íze karakteressé teszi az ételeinket.

A szüzek világa

Mivel nálunk sokan még csak most ismerkednek az olívaolajjal, ők gyakran tanácstalanul állnak a boltok polcai előtt. Pedig nem ördöngösség a legjobb fajták kiválasztása, csupán a címkét kell figyelmesen elolvasni.

Ha az üvegen az áll „extra szűz”, biztosak lehetünk benne, hogy kiváló minőséget kapunk a pénzünkért. Ez a fajta az olajbogyó első préselésének az eredménye, amelyet a leszedés után legkésőbb 24 órán belül nyernek ki a termésből. Mivel semmilyen adalékot sem tartalmaz, az olaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát.


A szűz olívaolaj úgy készül, hogy miután kinyerték az első préseléssel az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik. Bár az extra szűz olívaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, az íze és a minősége egy fokkal elmarad ettől. (Hazánkban jelenleg nem kapható szűz olívaolaj.)

A tiszta olívaolaj a szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll, íze enyhébb, mint az extra szűz olívaolajoké.

A sansa feliratú üveg nem jó választás, hiszen ezt a fajtát a sajtolás során visszamaradt masszából, az úgynevezett pogácsából nyerik oldószerrel, kémiai úton. A csupán 1 (!) Százalékos extra szűz olívaolajat tartalmazó silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban ma már nem is forgalmazzák.

Csodás saláták, mennyei sültek

Azokban az országokban, ahol évszázadok óta használják az olívaolajat, a háziasszonyok már csukott szemmel is ráböknek a készítendő étel íze szempontjából a legjobb fajtára. Az extra szűz olívaolajból ugyanis többféle létezik a fajtától, a termőterülettől valamint az olajbogyó érettségi fokától függően: más illik a halakhoz, a fehérhúsokhoz és megint más a salátákhoz. Érdemes megkóstolni több olívaolajat, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb fajtát. (Az ízkavalkádot tovább fokozhatjuk, ha az olívaolaj üvegébe teszünk néhány bazsalikomlevelet, tárkonyt vagy kakukkfüvet.)


Az olívaolaj egy másik nagy előnye, hogy egyszerű, de annál fenségesebb fogásokat készíthetünk vele. Isteni a mozzarellás paradicsomra csurgatva, de ha a kifőtt tésztára locsolunk belőle, és megbolondítjuk egy kevés parmezánnal… Hm!


A hiedelmekkel ellentétben az olívaolaj sütéshez is használható. A napraforgóolajnál kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a sütés tekintetében, mivel 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 fokon, így „elhasználódása” később kezdődik a főzés folyamán. A sütéshez inkább az aranyszínű, tiszta olívaolaj ajánlott. Ezt a lágyabb fajtát egyébként azoknak is érdemes kipróbálniuk, akiknek az extra szűz olívaolaj íze túl karakteres.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!