Sokan gondolják úgy, hogy a fűszernövények különleges bánásmódot és gondozást igényelnek, pedig ha ismerjük az eredetüket a növényeknek, a gondozásuk is egyszerűbb lesz.

Mindössze két nagy csoportra osztjuk a fűszernövények népes családját, a mediterrán típusú fűszernövények, amelyek mint a nevük is mutatják, a meleg napos kerteket kedvelik, míg a többi fűszernövény értelem szerűen kevesebb csapadékkal és napfénnyel is beérik. Így ha tudjuk, hogy az adott fűszernövény melyik csoportba sorolható, már azt is tudjuk, nagyjából milyen természeti viszonyok között érzi jól magát kertünkben.

A talaj adottsága talán az egyik legfontosabb a fűszerkert tervezésekor, hiszen a legtöbb fűszernövény, nem viseli jól az átázott túl nedves és kötött talajt.

Épp ezért ha kertünkben nincs jó minőségű laza, és jó vízáteresztő képességű talaj, a legjobb, ha lecseréljük a felső 50 cm talajréteget a növények számára. A talajhoz keverjük jó minőségű kerti komposztot, vagy még ősszel javítsuk fel a talajt istálló tárgyával, így lesz bővel tápanyaguk a növényeknek a fejlődéshez.


A napsütés szintén fontos tényező a fűszerkertnél, hiszen az illóolajok koncentrációja a napsütés hatására teljesedik ki. Épp ezért lehetőleg napos meleg helyre tervezzük meg a fűszerágyásokat kertünkben. Még a kezdő kertészek is megpróbálkozhatnak a fűszerkerttel, hiszen a kamilla, a levendula, vagy az oragánó nem igényel túl nagy szakértelmet a kertésztől.

A nehezen felmelegedő talajban, amely még kötött is, nagyon kevés fűszernövény él meg, ide kaprot, körömvirágot, metélőhagymát vagy borsmentát ültessünk. Ezek közül a növények közül a metélőhagyma, vagy a menta félék még a félárnyékos részben is képesek fejlődni, de itt is fontos, hogy kapjanak valamennyi napfényt a növények. Napfényes részbe ültessünk rozmaringot, levendulát, zsályát, majorannát, tárkonyt, mert ezek a növények napimádók.


Ha kisebb kerttel rendelkezünk és nincs elég hely egy fűszerkert kialakítására, vásároljunk pár nagyobb méretű terrakotta vagy agyag cserepet és ezekbe ültessük el a fűszernövényeket, így máris mediterrán stílusú kertet kapunk.

A tervezéskor már figyelembe vettük a növények származását a fény valamint meleg igényüket, ám fontos lehet még a vízigény, hiszen itt is vannak eltérések.

A levendula, a rozmaring, a kakukkfű és a tárkony kimondottan szárasság tűrő fajta, és nem viseli jól a túlöntözést, sőt a kakukkfüvet akár sziklakertbe is ültethetjük, ám a zsálya, a bazsalikom, a petrezselyem, vagy a kapor kedveli nyáron a rendszeres öntözést. Épp ezért érdemes papírt és ceruzát előszedni és az ültetésre szánt növények csoportosítás gondozási igényük alapján előre megtervezni.


Sétáljunk ki a kertbe, mérjük fel a terepet és határoljuk, be azt a területet ahová majd telepíteni szeretnénk álmaink fűszerkertjét. A fűszerkert formája is lehet kissé izgalmas és eltérő a megszokott téglalap alakú ágyásoktól, hiszen tervezhetünk háromszög, kör vagy más mértani formájú ágyást.

Engedjük szabadjára a fantáziánkat a tervezéskor, hiszen egy fűszerkert nem csak hasznos, de nyáron a növények virág és illat kavalkádja is lenyűgöző lesz.


Azokból a fűszernövényekből, amelyeket gyakrabban használunk a konyhában a főzés során érdemes akár több tövet is elültetni, míg a kevésbé ismertekből elég egy –egy tő is.

A fűszerkertek és ágyások mellé ne felejtsünk el utat is tervezni, hiszen rendszeresen meg kell, hogy közelítsük a növényeket a gyomláláshoz, öntözéshez és a szedéshez is.

Bátran tervezzünk fűszerkertet akár a kert legkisebb részébe, vagy az erkélyre, teraszra, hiszen vannak fűszernövények, amelyek egy nagyobb cserépben is megélnek.

Cikkünk a fűszerkert című könyv alapján készült!

Megyeri Szabolcs : Fűszerkert

A könyv megvásárolható a Cserkiadó weboldalán >>>>>>>