A tárkony egy évelő fűszernövény, amelynek a levelei ehetők. A tárkony két fajtája ismert az orosz és a francia tárkony, ebből a francia tárkony a kedveltebb mert aromásabb.

Levelei illatosak, lándzsa alakúak kissé szőrösek. A fűszerkertbe magról a legkönnyebb szaporítani, a magokat március végén, április elején vessük el cserépbe vagy a kertbe, napos helyre. A palántákat csak májusban ültessük ki a kertbe, amikor már a talaj elég meleg és van elég fény és napsütés. Ha kertbe szeretnénk ültetni tárkonyt érdemes mind az oroszt mind a franciát telepíteni, mert bár a francia levelei aromásabbak, és finomabbak, ha egy olyan ételt szeretnék fűszerezni ahol a tárkony csak mellékszereplő az orosz tárkony, lesz az ideális partner. Mindig csak óvatosan adagoljuk az étel mellé ezt a fűszert, mert erős aromája könnyedén elviszi az étel eredeti ízét.


Nyáron a nagy melegben öntözzük bőven a tárkonyt úgy, hogy a víz a mélyebb rétegekbe is eljusson. Ültetéskor keverjük egy kevés komposztot a földhöz így biztosítjuk a megfelelő tápanyagot is a növények számára. Ősszel vágjuk, vissza a növényt majd jó alaposan takarjuk be a tövét, mert hazánkban a téli erős fagyok idején könnyen kifagyhat.


Ha cserépbe szeretnénk, tárkonyt ültetni válasszunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, és minden esetben kerüljük a pangó vizet, de ne is hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. A cserepes növényeket inkább helyezzük szélvédett félárnyékos helyre ahol csak reggel vagy csak délután éri a napfény. Érdemes a növényeket három-négyévente újra telepíteni, mert elvesztik aromájukat.


És végül, íme, egy finom recept tárkonnyal!

Vichy leves

Hozzávalók: 3 szál póréhagyma, 1 kanál vaj, 2 liter zöldség leves, 4 nagy főtt burgonya, friss tárkonylevél, só, bors, fél citrom leve, 200 g tejszín, metélőhagyma.

A póréhagymát megmossuk, majd egy centis karikákra felvágjuk, és forró vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséglevest, majd a főtt burgonyát kis kockákra vágjuk és ezt is a leveshez adjuk. Összefőzzük, majd az egészet turmixgépben összekeverjük. A végén friss tárkonnyal, sóval és borssal ízesítjük, csepegtetünk rá pár csepp citromlevet, majd felöntjük a tejszínnel. Ezután a levest visszatesszük, a tűzre egyszer összeforraljuk, és a végén melegen durvára vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.