Sajnos a hazai konyhában kicsit mellőzött lett a kakukkfű, de szerencsére a kiskertekbe egyre többen ültetik ezt a gyönyörű és aromás fűszernövényt. Ma már több fajtát is megtalálhatunk a kertészetekben, hiszen van köztük talajtakaró, vagyis elterülő habitusú és van, amelyik felálló fajta.

Magát a növényt ültethetjük kész kifejlett palántáról, vagy megpróbálkozhatunk a magvetéssel is. Erkélyre, teraszra, sziklakertbe vagy fűszerágyásba is kiváló, hiszen gyönyörű apró kis rózsaszínes lilás virágaival még színt is visz a környezetbe.

A növényt ültessük laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe és a kert napos meleg részére telepítsük. A túllocsolás nem bírja, így ha cserépbe vagy ládába ültetjük, gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről. Az ültetés ideje tavasz, ha megvetéssel szaporítjuk, már márciusban előnevelhetjük a palántákat egy 15-18 fokos világos helyen majd májusban, ha az idő már 10 fok felett van tartósan ültessük ki a növényeket a szabadba.

Ezután egészen őszig szedhetjük a friss hajtásokat, amelyek kiváló ízt és aromát kölcsönöznek sülteknek, mártásoknak, salátáknak, de csak kis mennyiségben adagoljuk az ételhez, mert az erős aroma elviheti az íz világot. Az olasz és Francia konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, de készíthetünk vele fűszerecetet vagy fűszerolajat is.


A leveleket és a hajtásokat a legjobb a kora reggeli órákban szedni, és lehetőleg még virágzás előtt gyűjtsük be őket, majd frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk. Sajnos idősebb korában erősen fásodik ezért néhány évente érdemes magról vagy hajtásdugványról új töveket szaporítani.

Télire sem kell felszedni a töveket, de érdemes takarással védeni a fagyok ellen. Dekoratív és mutatós növény lehet egy szép dézsába vagy kerámia edénybe ültetve.

A leveleket és hajtásokat akár fürdővízbe is tehetjük, amely így nyugtat és felfrissít minket egy fárasztó nehéz nap végén.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!