A macskamenta (Nepeta cataria) különleges nevét arról kapta, hogy a macskák szívesen hemperegnek nyáron a növény levelei között, vannak cicák, akik eufórikus állapotba kerülnek a növénytől, míg más cicák elalszanak tőle. Azt hogy a macskamenta növény pontosan miért van egyes cicákra ilyen hatással még a kutatóknak sem sikerült megfejteni.

A macskamenta eredetileg Délkelet Európából származik, de egyes fajtái az Alpokban is megtalálhatók.

A macskamenta egy igénytelen, mégis nagyon szép évelő dísznövény, amelynek kék színű ajakos virágai tavasztól késő őszig folyamatosan nyílnak, de csak akkor virágzik gazdagon a növény, ha sok napsütés éri nyáron, félárnyékos helyen kevesebb virágban gyönyörködhetünk.

A növény szárított és friss leveleit gyógyteákban, vagy mint fűszernövény is felhasználhatjuk, mártásokba, levesekbe is nagyon finom. Kertünkbe ültetve elűzi a bolhákat, és az egereket, sőt ha a zöldségek közé ültetjük, megvédi a növényeinket a kártevőktől.



A macskamentát magról illetve palántáról is könnyen szaporíthatjuk, a kiültetett palánták már a következő évben buja bokrot alkotnak. A magokat márciusban üvegházba, vagy védett helyen neveljük elő, de ha szabadföldbe szeretnénk kiültetni májustól, vessük el a magokat kertünk napos meleg részébe. Az előnevelt palántákat csak május közepétől ültessük ki, egymástól kb. 20*20 cm sor és tőtávolságra.

Ha a macskamentát, mint dísznövényt szeretnénk ültetni, érdemes az első virágzás idején visszavágni a hajtásokat, így késő őszig is virágos macskamentánk lesz a kertünkben. A növény magas illóolaj tartalommal rendelkezik, amely a citrál, és a citronella, ezeknek köszönheti fanyar illatát. A macskák is épp az illóolaj tartalma miatt szeretnek a növényhez dörgölőzni.

A friss és virágzó növényt, érdemes kipróbálni, mint gyógytea, de egyes sütemények mellé is kellemes citromos aromát kölcsönöz. A macskamentából készült teát emésztési zavarokra, meghűlésre, és lázcsillapításra is használhatjuk, a 18. századból származó füveskönyv is említést tesz a növényről, amely zúzódásokra és nehézlégzésre javasolja a belőle készült teát.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!