A citromfű (Melissa officinalis) az egyik legkönnyebben termeszthető gyógynövények egyike, amely nem csak a méheket csalogatja a kertedbe, de egy igen sokoldalúan felhasználható gyógynövény is egyben. Mutatunk 10+1 remek tippet, mi mindent tudsz ebből a fantasztikus növényből házilag egyszerűen készíteni.

citromfű tea készítése

A citromfű termesztése még a kezdő kertbarátoknak sem okozhat gondot, hiszen egy olyan növényről van szó, amely kevés gondozás mellett is nagyon gyorsan meghódítja a kertedet, ha nem szabsz határt számára, azt veszed észre, hogy már elfoglalta a kert nagy területét.

Citromfüvet termeszthetsz a kertben, az erkélyen egy nagyobb méretű cserépben, de akár a konyhaablakban is.

Válassz számára egy napos világos helyet, mert minél több napsütés éri a növényt, annál magasabb lesz az illóolaj tartalma, ezután pedig nincs más dolgod, mint nyáron időnként meglocsolni, és folyamatosan szüretelni az értékes illóolajban gazdag leveleket és hajtásokat.

Nevét azért kapta, mert ha megdörzsölöd a leveleit, kissé citromos, mégis egyedi fűszeres illatot kapsz, amelyet a méhek is imádnak, gyakran citromfűvel dörzsölik be a kaptárokat, hogy a méheket becsalogassák.

A citromfűnek elsősorban a nyugtató hatása közismert, de remek fertőtlenítő hatással is rendelkezik, ezért pl. ősszel és télen a megfázásos időszakban érdemes rendszeresen használnod.

citromfű gyógynövény

Íme, néhány tünet, amelyekre a citromfű enyhülést hozhat számodra:

Idegesség

Depresszió

Alvászavar

Emésztési gondok

Megfázás

Influenza

Zúzódások

Reumás panaszok

Puffadás

Herpesz

Megjegyzés: Ha pajzsmirigy-gyógyszert szedsz, terhes vagy, szoptatsz, vagy bármilyen más kérdésed vagy aggályod van, beszélj szakképzett egészségügyi szakemberrel, mielőtt gyógyászati ​​​​célú citromfűt használnál. 

10+1 tipp a citromfű felhasználásához

Sok kertben megtalálható a citromfű, de sok kertbarát nem is tudja, mihez kezdjen a sok burjánzó hajtással.

Mutatunk neked néhány szuper jó ötletet!

  1. Citromfüves gyógynövény szirup

Helyezz el kb.3/4 csésze citromfű levelet egy kis edénybe, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön párold addig, amíg a víz felére csökken, majd szűrd le a folyadékot. A citromfű leveleket tedd a komposztba. A citromfüves folyadékot még melegen mérd ki és egy ½ csésze teához adj hozzá ¼ csésze mézet. Az így kapott szirupot hűtőszekrénybe tudod tárolni kb. 3-4 napig, esténként 1 kanál szirupot érdemes fogyasztanod megfázás vagy influenza esetén.

citromfű szirup készítése

  1. Citromfüves spray készítése

A citromfű illata elriasztja a szúnyogokat, poloskákat és más bogarat így érdemes belőle rovarriasztó sprayt is készítened.

A rovarriasztó spray elkészítéséhez szükséged lesz egy marék friss citromfű levélre és egy marék friss bazsalikom vagy menta levélre, valamint a gyógynövény boltokban beszerezhető varázsmogyoró kivonatra.

Tölts meg egy zárható üveget a citromfű és a menta vagy bazsalikom levelekkel, majd öntsd rájuk a varázsmogyoró kivonatot. Fedd le az üveget és tedd egy vagy két hétre egy sötét helyre, ahol nem éri fény a folyadékot. Ezután szűrd, le a folyadékot végül töltsd, bele egy szórófejes flakonba félig majd töltsd fel vízzel a palack többi részét és készen is van a rovarriasztó spray.

Ha szeretnéd fokozni a spray erejét, adj hozzá néhány csepp citrom, vagy citronella illóolajat.

Minden használat előtt rázd fel a palack tartalmát, és fújd be vele az ajtókat, ablakokat.

  1. Készíts salátát citromfűből

A citromfű finom illatos illóolajban gazdag leveleiből remek salátát tudsz készíteni, egyszerűen szórj néhány megmosott levelet a kedvenc salátádra, de teheted őket az öntetbe, pogácsákba, vagy készíthetsz belőlük nyáron jégkockát is.

  1. Citromfüves ajakbalzsam herpeszre

A citromfű vírusölő hatása miatt képes a herpesz tüneteit is csökkenteni. Próbáld ki ezt a házilag készített természetes ajakbalzsamot, ha ilyen gondod van.

A balzsam elkészítéséhez először is egy citromfüves olajat kell elkészítened. Ehhez viszont szárított citromfűre lesz szükséged, tehát elsőként egy papírtörlőn jó alaposan száríts ki egy marék citromfű levelet, a friss levél ehhez a recepthez nem használható.

citromfüves ajakbalzsam készítése

Ha a levelek már elég szárazak, válassz egy hőálló fél literes tiszta üveget, majd 1/3 részig töltsd meg citromfű levelekkel. Ezután öntsd fel az üveget napraforgó vagy olíva olajjal, majd zárd le az üveget és fogasd át, hogy a gyógynövény elkeveredjen az olajjal. Az üveget tedd egy sötét helyre és hagyd állni kb. 4-6 hétig. Két –három naponta kicsit rázd fel az üveg tartalmát, hogy a citromfüvet jó átjárja az olaj.

Ha letelt a 4-6 hét, szűrd le az olajat, sötét helyen akár fél évig is tudod tárolni.

Most pedig készíts az olajból egy remek ajakbalzsamot, mutatjuk, hogyan kell!

Hozzávalók:

4 evőkanál citromfüves olaj

1 evőkanál kókuszolaj, vagy ha ez, nincs akkor plusz citromfüves olaj

½ Evőkanál tamanu olaj (bioboltban kapható)

1 mokkáskanál ricinusolaj

2 teáskanál wax vagy méhviasz

1 evőkanál sheavaj

5 csepp teafaolaj

10 csepp borsmenta olaj

2 csepp szegfűszeg olaj

Valamint érdemes még egy vagy két E vitamin kapszulát is beletenni.

Egy lábosban keverd össze a citromfüves olajat, a többi olajjal, a méhviasszal és a sheavajjal, és alacsony lángon addig melegítsd lassan, amíg minden hozzávaló elolvad.

Vedd le a tűzről, majd add hozzá az illóolajokat, és az E vitamint. Ezután a balzsamot öntsd bele tiszta kis üvegbe vagy tégelybe, és tedd sötét helyre.

Természetesen itt is fontos, hogy elsőként bőrpróbát végezz, nehogy allergiás legyél valamely összetevőre.

Ez a balzsam alkalmas kisebb bőrproblémák, herpesz vagy száraz bőr kezelésére is, kb. 9-12 hónapig tárolható.

  1. Készíts finom gyógyteát citromfűből

Élvezd a pihenést és a nyugalmat otthonodban egy pohár finom citromfüves teával.

Tegyél egy teáskannába frissen szedett megmosott citromfű leveleket, majd öntsd föl forró vízzel. Hagyd állni pár percig, majd szűrd le és ízesítsd kedved szerint.

citromfű tea

  1. Agyagpakolás citromfűvel

Szerezz be agyagport, legjobb a zöld színű kozmetikai célokra alkalmas agyagpor, majd keverd össze annyi citromfű teával, hogy egy kenhető masszát kapj. Ez a citromfüves krémet kend rá a pattanásokra vagy a szúnyogcsípésekre, remekül enyhíti a csípések okozta viszketést és a gyulladást is.

  1. Készíts nyugtató fürdőt citromfűből

Tölts meg egy kis tüllzacskót vagy juta zsákot friss citromfű levelekkel, és rózsaszirmokkal. Akaszd rá a csapra a zsákot úgy, hogy a víz átfolyjon rajta. A fürdővízbe tehetsz még pluszba pár csepp citromfű illóolajat, fürdősót, vagy szódabikarbónát, amely lágyítja a vizet.

  1. Készíts megfázás elleni mézes szirupot citromfűből

Hozzávalók:

Fél csésze friss citromfű levél

5 cm.-es hámozott és aprított gyömbér

80 ml forrásban levő víz

15 ml frissen facsart bio citromlé

60 ml méz

Első lépésként készíts egy teát a citromfű levelekből és a gyömbérből, majd hagyd állni kb. 1 órát.

1 evőkanálnyi friss citromlevet önts bele egy mérőpohárba, (1,4 literes) majd töltsd fel a citromfű teával.

Ezután keverd össze a mézzel a teát és a citromlevet, majd öntsd bele egy megfelelő méretű tészta üvegbe, és zárd le. Az így kapott szirupot hűtőszekrénybe kb. 2 hétig lehet tárolni. Megfázás vagy influenza esetén vegyél be egy kanállal a szirupból.

Természetesen itt is fontos felhívnunk figyelmet, ha allergiás vagy bármely összetevőkre, krónikus betegségben szenvedsz vagy terhes vagy, kérd ki szakorvos véleményét a használat előtt.

  1. Készíts citromfüves ecetet.

A citromfüves ecet kiválóan alkalmas saláta öntetek ízesítésére, de a fürdővízhez is adhatsz belelő, vagy hajöblítőként is használhatod.

Tölts meg egy üveget ¾.-ig friss citromfű levelekkel, majd öntsd fel jó minőségű bio almaecettel. Zárd le az üveget, majd tedd egy sötét helyre és hagyd állni néhány hétig.

Végül szűrd le és a maradék ecetet töltsd vissza az üvegbe.

Kb. 9-12 hónapig is használható.

  1. Készíts citromfüves mézes vajat

Keverj össze egy 4 evőkanálnyi lágy vajat egy csipet aprított citromfű levéllel, majd adj hozzá egy kis kanál mézet. Hűtőbe téve sokáig tárolható, friss kenyérrel, kiflivel vagy keksszel is fogyasztható.

  1. Készíts nyáron jéghideg limonádét citromfűvel

Nincs is jobb, mint nyáron a hőségben elfogyasztani egy jéghideg ízletes limonádét.

Tölts meg egy üveg kancsót néhány bio citrom szelttel, és egy marék friss citromfű levéllel, majd öntsd fel vízzel, és ha igényled, tegyél bele egy kis cukrot is. Fogyasztás előtt tedd be a hűtőszekrénybe, néhány órára, hogy kellőképp lehűljön.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!