péntek, 18 augusztus 2017

Candida diéta alatt együnk hajdinát! (Recepttel!)

Nagymamáink konyhájában még rendszeres alapanyag volt a hajdina, amiből kását főztek, de ma már kissé elfeledett gyógynövénnyé vált.

 

Közép Ázsiából származó növény, amely a keserűfű félék családjába tartozik. Fent a Himalájában is megtalálható, de pl. Kínában is régóta termesztik, mint gyógynövényt.

Hazánkba Ausztriából került be és lett egyre népszerűbb étel belőle. Az Őrség területén ma nagy számban termesztik és ültetik.

Kertünkbe is ültethetünk hajdinát, aki szeret, új ízeket kipróbálni készítse el a hajdinakását vagy más régi magyar recepteket. Igénytelen növény, amely nagyon jól viseli a száraz körülményeket és a homokos talajt így kevés gondozás és öntözés mellett is szépen fejlődik. Virágai nektárban igen gazdagok így vonzzák a méheket és a katicákat, lepkéket is.

A hajdinából lisztet is készítenek, amiből kását, lepényt is süthetünk, főzhetünk sikér tartalma igen alacsony így még egészséges is.

Kémiai alkotó részei: szénhidrát, cellulóz, és rost tart5alma kiemelkedően magas 100 g hajdinában 26 g rost található. De van benne fehérje, telítetlen zsírsavak, B1, B2, E és P vitamin, ásványi anyagok, kalcium magnézium, vas, réz, cink.

Mivel igen magas az ásványi anyag tartalma és a rost igen előnyös lehet fogyasztása hazánkban is. Magas vérnyomás ellen már régen is használták, és a benne található rutin tartalom miatt erősíti a kötőszöveteket és az érfalat is. Épp ezért vénás megbetegedésénél és magas vérnyomásnál fogyasszunk gyakran hajdinát.

A rostoknak köszönhetően javítja a bélműködést és az emésztést, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A Candida betegségben szenvedőknek is ajánlott, hiszen színesíti, az étrendet és fedezi a B vitamin ásványi anyag és nyomelem szükségletet.

Konyhában a hajdina szemeket áztassuk be langyos vízbe pár órára, és amikor a négyszeresükre dagadnak, főzzük kb.30 percig. Előtte érdemes finoman megpörkölni, mert így kellemes dió íze lesz, és a hamarabb megpuhulnak a magok. Készítünk belőle főételt, köretet, lepényt, levest, süteményt, palacsintát vagy kását is.

Recept:

Gyümölcsös hajdinakása:

Hozzávalók: 20 dkg hajdina, 10 dkg napraforgómag, 10 dkg málna, 20 dkg meggy, olaj, tengeri só, 10 dkg méz.

A hajdinát megpirítjuk és kétszerese mennyiségű vízzel felöntjük. Mézzel, fahéjjal és kevés sóval ízesítjük, és addig főzzük, amíg az összes levét fel nem szívta. Ha kész bekeverjük a gyümölcsökkel és megszórjuk napraforgó maggal.

Hajdina gombóc

Hozzávalók: 25 dkg hajdina liszt, 10 db kemény tojás, 10 dkg tejföl, 20 dkg napraforgómag, 4 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 6 dl tej, olaj, snidling, friss petrezselyemzöld, só, bors pirospaprika.


Forró olajba szórjuk bele a 15 dkg hajdina lisztet és pirítsuk meg. Ezután öntsük rá a tejet, és kis lángon főzzük kb. 15 percig. Aprítsuk fel a snidlinget és a petrezselymet és adjuk hozzá, majd vágjuk fel a 10 db kemény tojást kis kockákra és keverjük össze a tejföllel a rántással és fűszerezzük meg. A végén adjuk hozzá a napraforgó magot és dolgozzuk össze.

Egy tányérba verjünk, fel négy tojást szórjuk meg pirospaprikával és a kis kézzel formázott gombócokat forgassuk meg a lisztben a paprikás tojásban és végük zsemlemorzsában, Forró olajban süssük aranysárgára és melegen tálaljuk.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Fűszer és zöldség ágyások kialakítása

Amikor egy kertet nem csak dísznövények ültetésére szeretnénk kialakítani, hanem haszonkertnek, fontos a megfelelő tervezés és kialakítás.

Bővebben...:

LOCSOLJUNK OKOSAN! A helyes öntözés általános szabályai a nyári hőségben

Végre megérkezett a várva- várt nyár! A kánikulában, szárazság idején kertünk növényei is bőséges víz után szomjaznak. Ha szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.

Bővebben...:

A világ legidősebb növénye

Él a földön egy növény, amely az 5000 évet is megélte már. Ismerjük meg ezt a matuzsálemet. Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

Pomelo a különleges gyümölcs!

A napokban a zöldségesnél egy igen különleges gyümölcsöt vettem észre, és mivel még nem ettem ilyet gondoltam kipróbálom. Megkóstoltuk, és nagyon finom íze van. Ez a pomelo.

Bővebben...:

Rebarbara termesztése kiskertben!

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) nem csak egy hatalmasra megnövő kerti dísznövény, de egy nagyon finom konyhai csemege is.

Bővebben...:

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: