szerda, 28 június 2017

Kúszó növények hónapról hónapra!

A kúszó növények kertünk kiemelt növényei, hiszen gyönyörű virágaival lenyűgöző látványt nyújtanak. Ismerjük meg hónapról hónapra a kúszó növények körüli kerti munkákat.

Januártól áprilisig:

Már januárban érdemes elkezdeni lapozgatni a kertészeti magazinokat és ötleteket gyűjteni az idei kertre. Ha még szeretnék új kúszó növényt ültetni nézzük át a kertészeti katalógusokat és válasszuk ki a nekünk tetsző fajtákat. Tavasszal elkezdhetjük a metszést és a gallyazást és az új jövevények számára a tám rendszert felépíteni. Szedjük elő a dézsákat és edényeket és takarítsuk ki kertünket jó alaposan és tervezzük meg az idei kertet.

Február: Rendeljük meg az egynyári kúszónövények magjait, és ha kell, javítsuk és erősítsük meg a tám rendszereket.

Március: A garden centerek új tavaszi kínálattal várják a kertbarátokat érdemes őket végig látogatni és szaktanácsokat kérni az eladóktól.

Április: Indulhat a megvetés és az ültetés a kúszó növényeknél az új hajtásokat vezessük fel a tám rendszerre. A talajt takarjuk be mulccsal, mert így nem szárad ki a talaj.

Május-augusztus

Május: Induljunk el vásárolni a garden centerekbe és vásároljuk meg a kúszó növényeket. Ha már van a kertünkben kúszó növény érdemes egy kevés tápanyagot adagolni számukra a megfelelő növekedéshez. Az átteleltetett dézsás növényeket vigyük ki a szabadba, ha szükséges ültessük, át őket majd kezdjük el öntözni szépen fokozatosan.

Június: Itt az ideje a zölddugványos szaporításnak, és ha van, még helyünk a kertbe magról még mindig ültethetünk növényeket. Ne felejtsük el, hogy az elnyílt és hervadt virágok eltávolításával a növényeket újabb virágzásra bírhatjuk.

Július: Eljött az idő a rózsák szemzésére, és a lilaakác visszavágására. Ne felejtsünk tápanyagot biztosítani a kúszó növények, számára mert csak így kapunk szép virágzó növényeket.

Augusztus: Ha nyári szabadságra megyünk, kérjük, meg a szomszédot öntözze, helyezünk kedvenc növényünket, majd ha haza jöttünk gyűjtsük be a magokat a növényekről.


Szeptembertől decemberig:

Szeptember: Az őszi ültetés ideje mérjük fel kertünket, és ha szükséges most szerezzük be az új kúszónövényeket. A fagyérzékeny és mediterrán kúszó növényeket vigyük be védett helyre teleltetni.

Október: Gyűjtsük össze a lehullott lombot és ágakat és gyűjtsük össze őket a komposztba így jövőre tápanyag dús földet adhatunk növényeink számára. A dézsákat, cserepeket és balkonládákat szedjük, összemossuk ki és tegyük el jövő tavaszig. Ha jó idő van, még vethetünk mustármagot, amely nagyon jó zöldtrágyaként is szolgál.

November: Nincs más dolgunk mind odafigyelni, hogy a növények nehogy kifagyjanak télen, ha szükséges vagy nincs, elég hó mesterségesen kell a talajtakarást megoldani.

December: Élvezzük a jól megérdemelt pihenést és az örökzöld kúszó növényekből termésekből készítsünk karácsonyi koszorút és asztaldíszt.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Szaporítás hajtásdugványról

Szükség lenne új növényre a kertbe? Szaporítsa saját növényeit hajtásdugvánnyal! Hozza létre kerti faiskoláját egyszerűen. Nagyon sok pénzt spórolhatunk és új növényeket is beszerezhetünk kertünkbe!

Bővebben...:

Így palántázzunk a kertben!

Tavasszal megjelennek az első virág, zöldség és fűszernövény palántákat, amelyeket ideje elültetni kertünkben, de nem mindegy hogyan.

Bővebben...:

3 remek tipp, hogyan varázsoljunk vidéki hangulatot kertünkbe!

Unja már a kert unalmas lehangoló látványát? Íme, három ötletes megoldás, amely fillérekből kivitelezhető, mégis feldobja még a legkisebb kertet is, és valódi vidéki hangulatot teremt.

Bővebben...:

Fáklyaliliom (Kniphofia hybrida)

Ez furcsa kinézetű növény, eredetileg Dél-Afrikából származik, így nem meglepő hogy jól bírja a tűző napsütést és a szárasságot. Virágai nyáron kertünkben tényleg úgy néznek, ki mintha fáklyákkal lennének kirakva az ágyások, amelyek piros tűzben égnek.

Bővebben...:

Ültessünk a kertbe lágyszőrű palástfű növényt!

A palástfű, mint gyógynövény sok nőnek ismerősen cseng, hiszen számtalan női betegségre ajánlják a teáját fogyasztani.

Bővebben...:

Négylevelű madársóska szerencsét hoz ránk!

Aki szeretne, négylevelű lóherét találni kertjébe ültessen oxalist hiszen ez maga a szerencsenövény.

Bővebben...:

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...:

Remek téli salátakülönlegesség lehet a Radicchio!

A Radicchio (cichorium intybus var. Foliosum) nálunk még újdonságnak számít pedig remek téli vitaminforrás lehet.

Bővebben...:

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: