szerda, 17 január 2018

Kúszó növények hónapról hónapra!

A kúszó növények kertünk kiemelt növényei, hiszen gyönyörű virágaival lenyűgöző látványt nyújtanak. Ismerjük meg hónapról hónapra a kúszó növények körüli kerti munkákat.

Januártól áprilisig:

Már januárban érdemes elkezdeni lapozgatni a kertészeti magazinokat és ötleteket gyűjteni az idei kertre. Ha még szeretnék új kúszó növényt ültetni nézzük át a kertészeti katalógusokat és válasszuk ki a nekünk tetsző fajtákat. Tavasszal elkezdhetjük a metszést és a gallyazást és az új jövevények számára a tám rendszert felépíteni. Szedjük elő a dézsákat és edényeket és takarítsuk ki kertünket jó alaposan és tervezzük meg az idei kertet.

Február: Rendeljük meg az egynyári kúszónövények magjait, és ha kell, javítsuk és erősítsük meg a tám rendszereket.

Március: A garden centerek új tavaszi kínálattal várják a kertbarátokat érdemes őket végig látogatni és szaktanácsokat kérni az eladóktól.

Április: Indulhat a megvetés és az ültetés a kúszó növényeknél az új hajtásokat vezessük fel a tám rendszerre. A talajt takarjuk be mulccsal, mert így nem szárad ki a talaj.

Május-augusztus

Május: Induljunk el vásárolni a garden centerekbe és vásároljuk meg a kúszó növényeket. Ha már van a kertünkben kúszó növény érdemes egy kevés tápanyagot adagolni számukra a megfelelő növekedéshez. Az átteleltetett dézsás növényeket vigyük ki a szabadba, ha szükséges ültessük, át őket majd kezdjük el öntözni szépen fokozatosan.

Június: Itt az ideje a zölddugványos szaporításnak, és ha van, még helyünk a kertbe magról még mindig ültethetünk növényeket. Ne felejtsük el, hogy az elnyílt és hervadt virágok eltávolításával a növényeket újabb virágzásra bírhatjuk.

Július: Eljött az idő a rózsák szemzésére, és a lilaakác visszavágására. Ne felejtsünk tápanyagot biztosítani a kúszó növények, számára mert csak így kapunk szép virágzó növényeket.

Augusztus: Ha nyári szabadságra megyünk, kérjük, meg a szomszédot öntözze, helyezünk kedvenc növényünket, majd ha haza jöttünk gyűjtsük be a magokat a növényekről.


Szeptembertől decemberig:

Szeptember: Az őszi ültetés ideje mérjük fel kertünket, és ha szükséges most szerezzük be az új kúszónövényeket. A fagyérzékeny és mediterrán kúszó növényeket vigyük be védett helyre teleltetni.

Október: Gyűjtsük össze a lehullott lombot és ágakat és gyűjtsük össze őket a komposztba így jövőre tápanyag dús földet adhatunk növényeink számára. A dézsákat, cserepeket és balkonládákat szedjük, összemossuk ki és tegyük el jövő tavaszig. Ha jó idő van, még vethetünk mustármagot, amely nagyon jó zöldtrágyaként is szolgál.

November: Nincs más dolgunk mind odafigyelni, hogy a növények nehogy kifagyjanak télen, ha szükséges vagy nincs, elég hó mesterségesen kell a talajtakarást megoldani.

December: Élvezzük a jól megérdemelt pihenést és az örökzöld kúszó növényekből termésekből készítsünk karácsonyi koszorút és asztaldíszt.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így öntözze a növényeit nyáron , ha nyaralni megy!

A kerti és balkon növények locsolása sok kertbarátnak okoz gondot, vagy túl locsolják a növényeket, vagy épp a kiszáradás okoz gondot. Ha nyáron nyaralni megyünk pl. egy hétre, még inkább gondot okoz, a helyes vízmennyiség kijuttatása.

Bővebben...:

Ne dobd ki! Hasznosíts tojáshéjat a kertben!

Amikor a rántott húst készítjük, ne dobjuk ki az üres tojáshéjat, hiszen újra hasznosíthatjuk kertünkben, így remek kalcium forrást biztosíthatunk növényeink számára.

Bővebben...:

Így használd fel kertedben a lehullott faleveleket!

Az ősz talán az egyik legszebb évszakunk, de a sok lehullott falevél gyakran bosszúságot okoz a kertbarátoknak. Megmutatjuk, hogyan tudod a hasznodra fordítani ezt a kincset!

Bővebben...:

Fáklyaliliom (Kniphofia hybrida)

Ez furcsa kinézetű növény, eredetileg Dél-Afrikából származik, így nem meglepő hogy jól bírja a tűző napsütést és a szárasságot. Virágai nyáron kertünkben tényleg úgy néznek, ki mintha fáklyákkal lennének kirakva az ágyások, amelyek piros tűzben égnek.

Bővebben...:

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...:

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...:

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...:

Az okra termesztése és gondozása

Hazai kertbarátok körében, ha azt mondjuk okra, kevesen tudják miről is beszélünk, és ez nem is meglepő. Az okra vagy más néven bámia, egy félfás elágazó szárú növény, amely a mályvafélék családjába tartozik a latin neve: hibiscus esculentus. Bővebben...:

A Jégsaláta termesztése

A jégsaláta (lactuca sativa var.capitata) fejes saláták egyik változata, amely egyre népszerűbb lesz a magyar konyhában, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: