csütörtök, 14 december 2017

Kúszónövények kertünkben

Üresek a falak, nincs elég zöldfelület a kertben? Ültessen kúszónövényeket, amelyek színben és formában is különlegesek, és nem igényelnek túl sok gondozást.

Talán nincs is még egy ilyen növény csoport, amely ennyire sokoldalú, mint a kúszó növények, hiszen színben is változnak és formában is gazdagok. A kúszó növények kikerülik a sarkot, átkúsznak minden akadályon, nőhetnek fentről lefelé vagy épp fordítva. Futtathatjuk őket akár egy falra, vagy rácsra, legtöbbször minden segítség nélkül felfutnak. Választhatunk virágzó példányt, vagy zöldet, de van olyan is, amely ősszel bordó sárga színre vált.

Nézzünk néhány szép kúszó növényt:

Trombitafolyondár( campis)

A trombitafolyondár lombhullató tapadó gyökerekkel rendelkező évelő fás szárú növény, amely több méter magasra is felkúszik. Nevét feltűnő narancssárga színű virágáról kapta, amely júniustól egészen szeptember végéig nagy számban nyílnak.

Borostyán (hedera)

Az egyik legismertebb kúszónövény, amely gyakran látható házfalakon felfutva. Örökzöld liánnövényként azért is közkedvelt, mert télen is megőrzi ragyogó smaragdzöld színét. Viszonylag gyorsan fut, így hamar ad szép színfoltot, és magas életkort ér el.


A borostyán félárnyékban vagy teljes árnyékos helyen is szépen fejlődik, akár egy nagyobb fa törzsére is szívesen felkapaszkodik. Talajban nem válogatós, szinte bármilyen talajban megél. A borostyánt nem csak, mint zöld felületet tudjuk hasznosítani, de a befutatott házfalak szigetelése is sokkal jobb lesz.

Vadszőlő (parthenocissus)

Szintén nagyon kedvelt futó növény, amelynek az egyik jellegzetessége, hogy ősszel lombja gyönyörű rubint vörös szín vesz fel. Ennek a kúszónövénynek nincs szüksége segítségre, szinte bárhová felkúszik azonnal, mivel a kacsok végén speciális tapadókorongok találhatók. Igen gyorsan és erőteljesen növekszik, így hamar mutatós színfolttá alakul át.

Lilaakác (Wistreia)

Az egyik legszebb kúszónövény, amely a jól ismert hatalmas liláskék virágfürtökről lett méltán ismert és kedvelt. A lilaakác kedveli a meleg és napos kerteket, de félárnyékban is szépen fejlődnek bár ekkor kevesebb lesz a virághozam. Fontos hogy nyáron bőségesen öntözzük a tövét, mert a vízhiány hatására a növekedés lelassul és a virágzás is elmarad.

Futtatásához szükséges valamilyen pergola vagy dróthuzal, aminek erősnek kell lennie, mert a növénynek jelentős súlya van. A virágok májustól nyílnak kb. 20 cm hosszú virágfürtökben. Fehér kék és mályvaszínben is kaphatók ma már ezek a fajták.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Ültessünk, vagy ne ültessünk?

Pár napig élvezhettük a jó időt a napsütést, a tavaszt. Ilyenkor sokan örömmel vetik bele magukat az ültetésbe a kertészkedésbe, ami érthető is a hosszú fagyos tél után. De vajon mi lesz az ültetés eredménye egy hét múlva? Bővebben...:

Gazdasági válság kertünkben!

Sajnos a gazdasági válság elért minket is, így tavasszal kertünket is. Bemutatunk, néhány tippet mivel lehet spórolni, hogy a tavaszi kert ne okozzon még nagyobb pénzügyi válságot. Bővebben...:

Kíméletes tippek a vakond elűzéséhez kertünkből

A vakonddal, ha valahol találkozunk, vagy látjuk, még azt is mondhatnánk, hogy milyen kis aranyos állat.  Ám amikor épp a kertünkben túrja fel a frissen nyírt pázsitot, valahogy nem ez jut róla az eszünkbe. Bővebben...:

Olaszország szépsége a leander!

Egy hazánkban is kedvelt mediterrán növény a leander. Igen változatos színvilágával, kertünk legszebb dísze lehet. Piros, sárga, rózsaszín, vagy fehér virágai tavasztól őszig nyílnak. Bővebben...:

A közönséges harangláb félárnyékos kertekben is megél!

Gyakran okoz gondot a hobbikertésznek, hogy milyen növényt ültessen a félárnyékos kertrészbe, ahol a virágzó növények gyakran elpusztulnak a fényhiány miatt. Ám a közönséges harangláb ( Aquilegia vulgaris) remekül megél a félárnyékos helyen is.

Bővebben...:

Fáklyaliliom (Kniphofia hybrida)

Ez furcsa kinézetű növény, eredetileg Dél-Afrikából származik, így nem meglepő hogy jól bírja a tűző napsütést és a szárasságot. Virágai nyáron kertünkben tényleg úgy néznek, ki mintha fáklyákkal lennének kirakva az ágyások, amelyek piros tűzben égnek.

Bővebben...:

Így ültessünk kerti labodát!

Kevés kertben találkozhatunk ezzel a különleges haszonnövénnyel, pedig régen nagy kincs volt a konyhában.

Bővebben...:

Így termesszünk brokkolit kiskertben!

A brokkoli termesztése valahol Dél Európában kezdődött 300-400 évvel ezelőtt, valószínűleg Olaszország napsütötte kertjeiben indult el ez a különleges zöldség, amely a karfiol közeli rokona.

Bővebben...:

Ültessünk articsókát ,mert nem csak szép de finom is!

Bár az articsóka(cynara scolymus) hazánkban nem épp elterjedt kerti és konyhai növény, vállalkozó kedvű kertészeknek mégis érdemes kipróbálni, ezt a gyönyörű és ízletes növényt, amely kertünket díszíti, és ételeinket ízletessé varázsolja. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: