A kúszó és futó kerti növényeket évente kétszer érdemes visszametszeni, főleg néhány igen agresszív fajtánál, amelyek metszés nélkül szinte az egész házat elnyelik idővel. Azokat a növényeket, amelyek kora tavasszal nyílnak rögtön az elvirágzás után érdemes visszavágni, így biztosítani tudjuk a következő évi bő virághozamot.

A nyáron virágzó növényeket a nyár végén vágjuk vissza, az elvirágzott hajtásrészeket hagyjuk a talajon, mert védelmet jelent a fagyok ellen.

Ha lekéstük az őszi metszést kora tavasszal még a rügyfakadás előtt kezdjük le az alakító metszést, valamint az ifjító és ritkító metszésnek is ekkor van itt az ideje.

Nézzük, mire kell odafigyelni metszéskor:

A metszőollót mindig jó alaposan éleztessük meg, mert az életlen metszőolló roncsolja a növény szöveteit.

A metsz lapot a rügy felett 1 cm.-rel vágjuk vissza, így nem tudnak a korokozók kárt tenni a növényben. Minél erősebben tehát a talajhoz közel vágjuk vissza a hajtásokat, így a meghagyott rügyből erős dús hajtás lesz a következő évben. A túl nagyra nőt, kúszónövényeket se sajnáljuk, jól viselik az ifjító metszést.


Néhány növény, mint a murvafürt vagy a rózsák dús virágzással hálálják meg a visszametszést, ne sajnáljuk őket. A tavasszal virágzó fajtákat mindig a vezérhajtásnál vágjuk vissza. A későn nyíló clematisokat tavasszal a rügypár fel lett térdmagasságban vágjuk vissza. A lilaakácot elnyílás után kell visszametszeni kb. 3-5 levélpárra, majd tél végén szintén vágjuk vissza 2-3 rügyes tövekre.

Néhány agresszív növényt, mint pl. a borostyán vagy a tatáriszalag túl gyorsan növekszik akár a nyár folyamán többször is visszavághatjuk.

A metszéshez készítsünk elő egy talicskát, amibe majd összegyűjtjük a levágott ágakat, egy jó erős kesztyűt, ami megvéd minket pl. a rózsák tüskéitől, védőszemüveget hogy nehogy egy ág kiszúrja szemünket, és jól jöhet egy ágvágó vagy fűrész is a nagyobb ágakhoz. A levágott ágak és hajtások mehetnek a komposztba, így jövőre a jó humusz is meglesz a növények számára.

Ne felejtsük le a metszéssel a következő évi dús hajtásokat és virágzást segítjük elő, ám fontos hogy mindig a rügy felett szakszerűen vágjuk vissza a növényt, így bármilyen kicsire is vágtuk vissza biztos, hogy kihajt jövőre a kúszó növény.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!